Ползите от витамин D не са за подценяване. Той е от съществено значение за функционирането на тялото ни и обикновено се препоръчва приемането му като хранителна добавка, за да поддържаме костите си здрави, да подпомогнем пълноценното движение на мускулите си и да подкрепим имунната си система.

Калций, витамин D и магнезий - хранителните вещества, с които поддържаме костите си здрави

Как да имаме здрави кости

Храните, които са ни в помощ

Досега заради многото проведени изследвания, се приемаше, че хората е препоръчително да вземат витамин D като добавка. Според ново проучване обаче, това изобщо не е задължително.

То доказва, че хората, за които не е доказан дефицит на витамин D, може да не извлекат никакви ползи за здравето на костите си, дори и да приемат високи ежедневни дози като хранителна добавка.

Снимка 583181

Източник: iStock

За да се установи това, е било проведено проучване с 25 000 доброволци на възраст над 50 години. Те са тествали дали приемът на добавки с витамин D3 биха ограничил риска от фрактури на костите. Важно е уточним, че хората, участвали в изследването, не са имали недостиг на витамин D, ниска костна плътност или остеопороза.

След цели пет години наблюдения, учените стигат до извода, че приемът на добавките с витамин D3 изобщо не са довели до по-нисък риск от фрактури на костите.

И тъй като проучването се е провело със здрави хора, добре е да се наблегне на следното. При тези, които обаче са изложени на риск от остеопороза или които имат ниска костна плътност, взимането на витамин D като хранителна добавка остава препоръчително.

Снимка 583183

Източник: iStock

А накрая и още малко полезна информация. Здрави възрастни на възраст между 19 и 70 години, които нямат дефицит на витамин D, най-вероятно си набавят достатъчно от него чрез храната (млечни продукти и риба тон, сьомга, скумрия), както и чрез слънчевата светлина.

Витамин D, мускулите и важната му роля за здравето им

Витаминът, от който се нуждаят мускулите

Важен ни е, дори да не спортуваме активно

Ако обаче имаме колебания дали имаме недостиг на витамин D или не, препоръчително е да се обърнем към личния лекар, пише сайтът marthastewart.com.