Не е никак трудно човек да е фен на виното. Нискоалкохолната напитка има редица разновидности, подходяща е за всякакви поводи и се комбинира страхотно в редица ястия.

Но и при консумацията на вино си има някои тънкости, с които е добре да сме запознати, за да я превърнем в истинско удоволствие. Те са събрани от австралийски винени експерти и можем да ги приложим още днес.

Декантиране

Винаги е добре да го прилагаме, преди да пристъпим към наливането на виното в чашите. При този процес на аериране виното става много по-ароматно, заради което ще можем да усетим и всички негови нотки. 

Виното, декантерът и защо задължително трябва да декантираме виното

Защо задължително трябва да декантираме виното

Ползите от декантера

Ако нямаме под ръка декантер, можем да използваме и... ваза, която предварително сме почистили добре. Важното е да е по-висока, за да се създаде пространство за кислорода, който прониква във виното, и магията да се случи.

Въртене на чашата

Виждали сме да го правят дегустаторите, преди да отпият от поредното вино. Добре е и ние да го правим. А внимателното поклащане на чашата с кръгови движения отново е с цел да освободим ароматите от напитката. Разбира се, този трик не се прилага при пенливите вина.

Снимка 469626

Източник: iStock

Съхранение

Няма нищо лошо да съхраняваме не само белите, но и червените вина в хладилника, особено ако ни е по-приятно да ги консумираме охладени. А след отварянето на бутилката, задължително трябва да я държим на студено, за да избегнем окисляването, и за да й се наслаждаваме по-дълго време.

Ако не сме успели да се справим с една бутилка наведнъж, препоръчително е да пресипем остатъка в друга, по-малка. Колкото по-малко място за кислород има в нея, толкова по-дълго ще запазим виното годно за пиене.

Има и друг лесен трик, ако нямаме намерение да допиваме останалото в бутилката вино. Може да го пресипем във форма за лед и да използваме кубчетата за готвене.

Снимка 469627

Източник: iStock

Охлаждане

Ако сме си купили бутилка вино на стайна температура и искаме да я охладим възможно най-бързо, има един лесен трик. Увиваме бутилката в кухненска хартия и я поставяме във фризера. Хартията ще замръзне бързо, заради което и ще са необходими само 15-20 минути за охлаждане. 

Виното, храната и как да ги съчетаваме правилно

Вино и храна - кои са перфектните комбинации

За да бъде всичко по-вкусно

Чаша

Важно е да пием виното в правилната чаша. Колкото по-голяма е тя, толкова повече кислородът ще може да отключи вкуса и аромата на напитката. Но трябва да внимаваме да не прекалим с количеството, пише Daily Mail.