Виното е сред любимите ни алкохолни напитки. То е и задължителна част от празниците, които винаги са придружени не само с приятни разговори, но и с храна.
За да бъде удоволствието възможно най-голямо пък, е добре да знаем кой вид вино с какви ястия си подхожда най-добре.
Пино ноар
Отива си най-добре с ястия, които съдържат гъби и трюфели.
Каберне Совиньон
Тук е трудно да сбъркаме - всички сочни, червени меса са добър избор. Танините пък действат освежаващо на небцето след всяка хапка, за да можем да усетим максимална наслада.
Източник: iStock
Сира
Този сорт се комбинира най-добре с ястия с месо, в които са използвани силни подправки, защото и в него има пикантни нотки.
Шардоне
Една чаша от него е перфектно допълнение към мазни риби (като сьомга), както и към всички ястия с морски дарове, приготвени с богат сос.
Шампанско
Всичко солено е правилен избор, защото пенливите вина действа освежаващо на вкуса.
Източник: iStock
Совиньон Блан
То е допълнение към по-нетрадиционни ястия, в които се комбинират различни вкусове. Например - сладко и солено или пък кисело и люто.
Сухо розе
Повечето сирена се комбинират най-добре с бели вина, други - с червени, а почти всички са подходящо за консумация със сухо розе. То има киселинността на бялото вино и плодовия характер на червеното. Така че, ако ще сервираме сирена, това е правилният избор.
Вина от Стария свят
Те се комбинират най-добре с ястия от съответния регион, от който произхождат. Например вино от Тоскана с ястия от Тоскана.