Виното е напитка, за която може да се пише и говори дълго. Като започнем от кои вина с каква храна да комбинираме и стигнем до поетичните описания на вкусовете им, начините за съхранение и правилната им консумация.

Източник: iStock
Точно така - виното не е непретенциозна напитка, тя има своите изисквания за това как трябва да бъде съхранена, поднесена и дегустирана. А за последното много ни помага декантерът.
Този екстравагантен на пръв поглед съд служи за една основна цел - отделянето на виното от утайката, която остава в бутилката. Най-често се декантират червени вина, когато го правим с белите, целта ни е да променим температурата им.

Източник: iStock
Декантерът позволява на виното да има по-директен контакт с въздуха и така да "разгърне" всичките си аромати. Освен това така се отстраняват и леки недостатъци в аромата на отлежалите вина.