Обикновено си даваме сметка, когато организмът ни изпитва недостиг на витамини. Но също така е възможно да не ни достигат и някои минерали, без които тялото не може пълноценно да абсорбира хранителните вещества и да елиминира отпадъците.

Витамин C, витамин D, пробиотиците и доколко полезен е приемът на витамини и добавки

Науката развенчава митовете за приема на витамини и добавки

Науката развенчава митовете

Балансираната диета е най-добрият начин да преодолеем симптомите на подобен дефицит. Ето някои от важните минерали и естествените източници, които могат да ни ги осигурят.

Хром

Дефицитът на този минерал може да доведе до нарушен глюкозен толеранс и загуба на тегло.

Снимка 504381

Източник: iStock

За да го избегнем, добре е да консумираме гъби, зелени листни зеленчуци, соя, слънчогледови семки, боб, кашу и черен дроб.

Манган

Дефицитът на манган е необичаен при хората. В редките случаи когато се случи, той може да причини неправилен растеж на костите, ниска плодовитост и нарушен глюкозен толеранс.

Снимка 504380

Източник: iStock

За да избегнем подобни състояния, важно е да включваме в диетата си повече зелени листни зеленчуци, плодове, маруля, овес, соя, кафяв ориз, боб или ананас.

Калий

Обезводняването на организма - в следствие на стомашни неразположения например, може да понижи неговите нива в организма.

Снимка 504379

Източник: iStock

Най-добрият и бърз начин за възстановяването на баланса, е консумирането на храни като домати, зеленолистни зеленчуци, моркови, сини сливи, боб, тиква, риба, банани, праскови, кайсии, пъпеш, картофи, фурми, стафиди и гъби.

Йод

Дефицитът на йод влошава общия растеж и неврологичното развитие. Най-честият признак на йоден дефицит е подуване в предната част на шията.

Снимка 504378

Източник: iStock

Водорасли, йодирана сол, яйца, ягоди, аспержи и зеленолистни зеленчуци са някои от храните, които ни помагат да избегнем йоден дефицит.

Магнезий

Той се съдържа в много храни, поради което и дефицитът му в човешкия организъм е нетипичен.

Снимка 504377

Източник: iStock

Но не и невъзможен. Ето защо е важно да консумираме бобови растения, ядки, семена, пълнозърнести храни, плодове и авокадо.

Калций

Той е важен за здравето на костите и зъбите.

Снимка 504376

Източник: iStock

За да сме сигурни, че приемаме достатъчно от него, не бива да пренебрегваме храни като млечни продукти, тофу, соево мляко, броколи, зелени листни зеленчуци, бобови растения, меласа, пъстърва, ядки и боб.

Цинк

Неговите ниски нива намаляват имунната ни защита и ни правят по-податливи на инфекции.

Снимка 504375

Източник: iStock

Храните с най-висока концентрация на цинк са стриди, месо, боб и ядки.

Желязо

То е важно, защото поддържа червените кръвни клетки в необходимите нива. Дефицит му може да причини анемия.

Снимка 504374

Източник: iStock

За да сме уверени, че това няма да се случи, консумираме редовно бадеми, кайсии, боб, фурми, стафиди, кафяв ориз, зеленолистни зеленчуци, броколи, тиквени семки, риба, пилешко месо и свинско месо.

Селен

Дефицитът на този елемент при здрав човек е необичаен. В случаите когато ги възникне, недостигът може да причини безплодие, умора, мускулна слабост и отслабена имунна система.

Снимка 504373

Източник: iStock

Източници на селен са храни като бразилски орех, гъби, ориз, боб, сьомга, пълнозърнести храни, орехи и яйца.

Фосфор

Дефицит на фосфор се среща рядко при човека. Въпреки това, непълноценната диета и някои хранителни разстройства могат да доведат до липсата на този минерал.

Снимка 504372

Източник: iStock

Храните, които балансират нивата му в тялото, са бобови растения, ядки, семена, пълнозърнести храни, яйца, риба, морски дарове, царевица и див ориз.

Мед

Недостигът на мед също е необичаен, но все пак се среща при някои хора.

Снимка 504383

Източник: iStock

Гъби, зелени листни зеленчуци, соя, слънчогледови семки, боб, кашу, меласа и черен дроб са храните, които могат да ни го осигурят, пише Stars Insider.