В западната част на Щатите живее катерицата с необичайното име тринадесетивичест лалугер. Освен със сложното си име, това малко животинче е известно и със способността си да изпада в състояние на хибернация (нещо като зимен сън) в продължение на цели осем месеца.

Котките, часовете, които прекарват в сън, и защо са толкова много

Защо котките спят толкова много

В природата им е

През този период не пие и капчица вода, а сърдечният му ритъм, метаболизмът и телесната температура рязко спадат. За разлика от него, повечето катерици не спят зимен сън, а складират храна, за да преживеят този труден период от живота си.

Едва сега учените успели да разберат как тази катерица успява да не ожаднее през цялото това време. Те изследвали кръвния серум на катерици в три състояния - будни, полузаспали и такива, изпаднали във вцепенение. Известно е, че силно концентрираният серум предизвиква жажда при животните и човека.

Снимка 445966

Източник: iStock

И наистина, по време на изследването се оказало, че концентрацията на серума при спящите катерици е ниска и така те не усещат жажда, която да ги събуди.

Учените помислили, че вероятно катериците пият много вода преди да заспят, но когато извършили наблюдение над поведението им по подготовката за сън, те установили, че се случва точно обратното - животинките пиели по-малко вода от обичайното.

Снимка 445972

Източник: iStock

Накрая открили, че катериците отстраняват електролити от кръвта си, например натрия, както и уреята и глюкозата, като вероятно ги съхраняват в пикочния си мехур.

WWF, горите, животните в тях и какъв ще бъде ефектът от намаляването им наполовина

WWF: Животните в горите са намалели наполовина

На какво се дължи и до какво ще доведе това

Това може да ни даде информация за механизмите, по които и другите животни, спящи зимен сън, не ожадняват и оцеляват през зимата. Но може да намери приложение и при пациентите, страдащи от диабет и космонавтите, които се отправят на дълги пътешествия в Космоса.