Ако имаме котка, няма как да не сме се чудили как е способна да прекарва по-голямата част от живота си в сън. Е, понякога искрено завиждаме на мъркащите животинки, защото нашите възможности за блажен релакс са доста по-ограничени.

Точен отговор по колко часа на ден спи една котка е трудно да дадем, но средно това време е между 12 и 15 часа, като може да достигне и до 18 при по-възрастните и при малките котета.

Колкото по-активна е котката ни, от толкова повече сън се нуждае. Но трябва да имаме предвид и друго - че ако домашният ни любимец спи прекалено много, може да е защото просто му е скучно и няма какво друго да прави.

Снимка 433119

Източник: iStock

Това е знак за нас, че трябва да прекарваме по-пълноценно време с него. Понякога котките изпадат в депресия, признак за която също е прекарването в сън на почти целия ден. 

Въпреки битуващото мнение, че котките са нощни животни, истината е, че техните най-активни часове са по залез и изгрев слънце. А сънят през останалото време им е необходим да презаредят батериите.

Снимка 433118

Източник: iStock

Този биологичен часовник на домашните котки се свърва с техните предци, които ловуват в дивата природа именно в тези часове. Дори на нашите котани да не им се налага да се борят за плячка, а вместо това си играят лежерно и се разхождат из своята територия, на тях им е генетично заложено да спят повече, за да имат енергия за ситуации, с които ще им е наистина наложителна.

Котките, кучетата, заразите и колко е вредно да прегръщаме и целуваме домашния любимец

Колко е вредно да прегръщаме и целуваме домашния любимец

И няколко правила, които задължително да спазваме

А и през повечето време котките не спят дълбоко, а просто дремят и са нащрек за всичко, което се случва около тях. Истинският им сън е в рамките на едва няколко минути, след което отново се връщат в режим на готовност да отговорят на евентуално появила се заплаха, пише Reader's Digest.