Въпреки че е януари, истинската зима у нас все още е мираж. Но докато я чакаме, не трябва да губим време, а да се информираме за всички ползи, които можем да извлечем от студа.

Тренировките, калориите, отслабването и колко често да тренираме, за да свалим килограми

Колко често да тренираме, за да свалим килограми

Само за амбициозни

Според ново проучване на канадски учени, упражненията, които правим на студено, ни помагат да изгаряме повече мазнини, поне що се отнася до тренировките с висока интензивност.

Учените от Университета Laurentian в град Съдбъри, Онтарио, помолили доброволци да извършват тренировки както на закрито, при 21 градуса по Целзий, така и на открито - при нула градуса по Целзий.

Снимка 512348

Източник: iStock

Участниците, които са били в умерено добра форма, но със затлъстяване, е трябвало да направят стандартна комбинация от високоинтензивни и нискоинтензивни упражнения при двете температури.

Според учените, липидната оксидация, или изгарянето на мазнините, се е увеличила повече от три пъти, когато са спортували при нула градуса по Целзий в сравнение с "термонеутрална" среда от 21 градуса.

Чаша чай, тренировка, фастинг - какво да правим преди лягане, за да отслабнем

Какво да правим преди лягане, за да отслабнем

За да горим повече, докато спим

Тренирането в студени условия обаче не е толкова благоприятно за метаболизма след хранене на следващия ден. Изследването е направено само с 11 доброволци, затова учените се надяват да го продължат, пише Yahoo News.

А засега не са в състояние да се ангажират със заключения, например дали степента на изгаряне на мазнините е повлияна от сексуалния живот на участниците. Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Applied Physiology.