Една от изненадващите тенденции в пазаруването през изтичащата пандемична година бяха увеличените покупки на уреди и облекло за спортуване. Всъщност няма нищо чак толкова изненадващо - приклещени в дома си и без достъп до фитнеси, хората се сетиха, че биха могли да поддържат форма и сами.

Снимка 356829

Източник: iStock

Това, разбира се, е чудесно, освен ако не си поставяме прекалено високи очаквания за резултата. Доста хора решиха да преборят натрупаните килограми от заседяване вкъщи по този начин.

Ново изследване, публикувано в Medicine & Science in Sports & Exercise, показва, че трябва доста да се напрегнем, за да ни се получи.

Според резултатите от него, които са анализирали спортните навици и хранене на мъже и жени с наднормено тегло, трябва да изразходим поне 3000 калории на седмица повече от обичайното, за да се случи отслабването.

Снимка 373174

Източник: iStock

Това означава да тренираме пет дни в седмицата за минимум час или да имаме общо 300 тренировъчни минути за седем дни. Тайната е в изгарянето на допълнителните калории и създаването на "дефицит" от калории в обичайния ни режим на хранене.