Щом дойде лято, веднага се сещаме за любимите тиквички. Те са свежи и хидратиращи, богати са на витамини, минерали и полифеноли. Последните са едни от най-ценните съединения, които действат като антиоксиданти.

Плодовете, зеленчуците и предпазва ли ни тяхната консумация от стреса

Плодовете и зеленчуците - враг на стреса

Верни съюзници срещу редовния противник

Но въпреки безкрайните ползи за здравето от тези зеленчуци, можем да си навлечем и някои неприятности. Всичко зависи от начина, по който ги консумираме.

Тиквичките са олигарси на тема целулоза. Тя спада към групата на трудно разградимите фибри и е структурен компонент на растителните клетъчни стени. Именно тя придава твърдост на редица дарове от природата.

Снимка 537143

Източник: iStock

И колкото и безобидно да звучи, консумацията на зеленчука в суров вид води до подуване на корема, което за мнозина може да е доста болезнено. Особено за онези от нас, които страдат от синдром на раздразнените черва (СРЧ).

Когато хапнем сурови тиквички, бактериите в червата ни започват да пируват с целулозата в тях и заедно с ензимите помагат за нейното разграждане.

Дрю Баримор, Камерън Диас и рецептата им за пържени тиквички

Рецептата за пържени тиквички на Дрю Баримор и Камерън Диас

Плюс един бонус - малко откровения за живота им

В същото време обаче бактериите отделят газта метан, от който идва неприятното подуване или натрупване на газове, уточняват от Eat This, Not That!.