Всички знаем колко е важно да спортуваме - и заради физиката, и заради психиката ни. Всеки сам може да прецени и коя е най-подходящата тренировка за него. Ако сме фенове на тичането например, вероятно сме се замисляли дали има разлика между това на пътеката във фитнеса и в парка например.

Тичане, тенис и видовете спорт, които удължават живота

Тези спортове удължават живота

Кои са и как точно го постигат

Според учени, голяма разлика в ефекта от двата вида тичане няма, защото се натоварват едни и същи мускулни групи. Но всеки от тях има своите плюсове и минуси, с които е добре да сме запознати, преди да направим своя избор.

Тичане на пътека

Повърхността, върху която тичаме на пътеката, е много по-мека от асфалта в парка. Това значи по-малко натоварване върху коленете, глезените и гърба. Освен това, правим по-малки крачки, които изискват по-малко усилие.

Снимка 491333

Източник: iStock

Така можем да изтичаме повече километри и да си спестим неприятните болки в ставите. Можем и да имаме пълен контрол не само върху темпото, но и върху наклона, по който тичаме. По този начин регулираме натоварването.

Когато тичаме на пътека, няма нужда се се съобразяваме с времето навън и можем да се придържаме към плана си за седмицата. Доста по-вероятно е обаче да ни стане скучно, докато въртим километри на едно място.

Тичане навън

Този тип тренировка има положителен ефект не само върху физиката, но и върху психиката ни. Доказано е, че след крос в парка се чувстваме много по-заредени с енергия и положителни емоции, а стресът и напрежението са чувствително намалели. Този ефект не може да се постигне в такава степен при трениране на закрито.

Когато тичаме навън, се борим със съпротивлението на вятъра и неравностите на терена, което ни кара да изразходваме повече енергия и да горим повече калории. Част от тях отиват и за поддържане на телесната температура, предава Insider.

Снимка 491335

Източник: iStock

Неравният терен може да е предпоставка за контузии, но ако искаме да развием добре мускулите на краката, то тогава имаме нужда точно от такъв. А и той подобрява значително концентрацията, защото трябва винаги да сме нащрек за препятствия.

Племето Тараумара и тичането като начин на живот

Как се надбягва антилопа

Как се бягат 320 км за 2 дни

Изборът къде да тичаме - навън или на пътеката, си е лично наш. Но специалистите препоръчват да не се ограничаваме до единия вид тренировка, а да ги комбинираме при всяка възможност за оптимален ефект.