Остаряването е част на живота. И е неизбежно. И все пак можем да направим нещо, за да забавим отражението, което има времето върху нас.

Според експертите ключът за по-дълъг живот е да останем активни за възможно най-дълго време. Затова и спортуването е двигателят, който управлява живота ни.

Тичане

То ни прави по-щастливи и, следователно, увеличава продължителността на живота. При тичане тялото се изпълва с ендорфини, известни също като "хормоните на щастието".

Тичане - на пътека вкъщи или навън сред природата

Къде да тичаме за видими резултати

Не само времето, но и мястото има значение

Бягането е и много полезно за психичното здраве, което ни помага, наред с други неща, за борба с безпокойството и стреса. С тичане работим за самоконтрол, подобряваме самоуважението и, по-важното, предотвратяваме определени заболявания като диабет, деменция и невродегенеративни проблеми.

Снимка 325932

Източник: iStock

Това се дължи на ефекта на няколко невробиологични механизма, като например повишаване на нивата на BNF в мозъка - протеин, който стимулира растежа и дълголетието на невроните, и норепинефрин - невротрансмитер, който подобрява вниманието и концентрацията.

Тенис

Според гореспоменатото проучване има спорт, който може да удължи живота ни за 9.7 години и това е тенисът. Причината?

Подобно на други спортове, като например бадминтон (който ни дава 6.2 години живот повече), тенисът събужда детето в нас и ни кара да се наслаждаваме отново на играта, както когато сме били малки. Но този спорт е и с висок социален компонент и може да се практикува на открито, пишат от Hola.

Снимка 375206

Източник: SplashNews

Като цяло, всеки колективен спорт в добра компания има огромни психологически ползи. Доказано е, че разширяването на социалните ни контакти и емоционалната подкрепа съдействат за намаляване на стреса, също както и намаляват риска от сърдечносъдови заболявания. Самотата и социалната изолация - от своя страна, са свързани със здравословни проблеми, депресия и повишен риск от ранна смърт.

Но независимо от физическата активност, която сме избрали, важното е, че отделяме време за спорт (какъвто и да е), тъй като тренировките подобряват самочувствието, съня, когнитивните функции, вниманието и социалните взаимоотношения.