Със своята гладка и кремообразна текстура, наподобяваща паста, таханът е полезна и вкусна съставка, която може да използваме за различни рецепти, както солени, така и сладки, или пък да го хапваме самостоятелно. Традиционно се прави от сусамови семена и присъства в някои от най-вкусните средиземноморски и близкоизточни ястия. Само част от тях са халва, хумус и баба гануш.

Баба гануш - как да приготвим вкусното и леко лятно ястие

Баба гануш - как да приготвим вкусното и леко лятно ястие

Вдъхновени сме от кухнята на Близкия изток

По произход от Африка и Азия, сусамът е бил разпространен още в древни времена. Така например египтяни са го смилали, за да правят брашно от него, а римляните са го намазвали върху хляб. Но в наши дни тази зърнена култура е дори още по-широко разпространена, защото се отглежда на много места по света, където климатът е по-топъл.

И макар че сусамовите семена имат много приложения и различни начини за консумация, таханът си остава един от най-вкусните. Но все пак, не всички сусамови тахани са еднакви. Затова е полезно да знаем какви са разликите помежду им, както и ползите за здравето, за да изберем най-подходящия за нас вид.

Тахан от белен сусам и тахан от небелен сусам

При обработката сусамовите семена могат или да се обелят, или да се оставят с обвивката. При първия вариант обвивката се отстранява от семето, преди да се смели. А това може значително да повлияе както на вкуса и текстурата на тахана, така и на употребата му.

Снимка 727366

Източник: iStock

Таханът от белен сусам е с по-ниско съдържание на калций и фибри и има по-лек, дори сладникав вкус. Като консистенция е по-лек и кремообразен и е подходящ за приготвянето на сладки изделия, дресинги за салати и други готвени зеленчуци.

Таханът от небелен сусам, от друга страна, е по същество пълнозърнест и има по-високи нива както на калций, така и на фибри. На вид е с по-тъмен цвят, консистенцията му е по-груба и зърнеста, а вкусът - по силен и дори леко горчив. А заради по-комплексния си вкус, е отличен за приготвянето на печива.

Снимка 727363

Източник: iStock

Тахан от печен сусам и тахан от суров сусам

Добре е да знаем, че в някои случаи таханът от печен сусам се обозначава като "сусамова паста", за да се отличи от тахана от суров сусам.

Таханът от печен сусам (сусамова паста) е по-тъмен на цвят, с по-наситен вкус, но и с по-малко хранителни вещества, заради термичната обработка, през която преминават семената. Използва се в източната кухня и е чудесен за дипове и дресинги, за намазване, в паста, както и в супи.

Снимка 727367

Източник: iStock

Таханът от суров сусам пък е съответно по-светъл на цвят и лек на вкус. Освен това той запазва значително по-голяма част от хранителните си вещества. Най-подходящ е за използване в десерти, хумус, сосове и дресинги.

8 ползи за здравето от консумацията на сусамов тахан

8 ползи за здравето от консумацията на сусамов тахан

Малките сусамови семена крият изненадващо много ползи

Независимо от вида тахан, който предпочетем обаче, не бива да забравяме да го разбъркаме добре преди да го използваме в рецепта или консумираме директно от буркана. След отваряне може да го съхраняваме в хладилник в продължение на няколко месеца, пише Tasting Table.