Съветите как трябва да тренираме и да се храним правилно ни заливат редовно и отвсякъде. Но най-странното е, че ние горим калории непрекъснато - без да се замисляме и докато вършим всекидневните си дейности. Учените наричат този тип полезна дейност: термогенеза за активност без упражнения.

Отслабването, разговорите в движение, разтяганете пред телевизора и други начини за отслабване

4 мързеливи трика за отслабване

Горим излишни мазнини с минимални усилия

Термогенезата е енергията, която използваме, за да изкачим стълбите или за да вдигнем торбата с покупки от магазина за хранителни стоки.

Изследване доказва, че този тип дейности не само помагат да контролираме теглото си, но и са вид упражнения, които не бива да омаловажаваме.

В продължение на десетилетия учените вярваха, че трябва да полагаме повече усилия, да повишаваме сърдечната честота редовно и за по-дълъг период от време, тоест да тренираме усърдно.

Снимка 522917

Източник: iStock

Но едно друго проучване установи, че кратките упражнения с по-висок интензитет също са свързани с намален риск от наднормено тегло или затлъстяване.

Тоест, идеята е да се възползваме от всички възможности за активност, от кухнята до мокрото помещение.

Снимка 522918

Източник: iStock

Пазаруване

Независимо дали купуваме хранителни стоки, или нов чифт обувки, пазаруването е свързано с ходене, а то изгаря калории (говорим за над 200 калории на час). За още по-добра тренировка можем да паркираме автомобила далеч от входа на магазина, както и да избягваме асансьорите и ескалаторите.

Снимка 522924

Източник: iStock

Почистване

С прахосмукачката, измитането или забърсването на прахта изгаряме над 150 калории на час. А ако често си пускаме и музика, докато домакинстваме, със сигурност ще се разделим с още някой и друг излишен килограм. С коша за пране също можем да направим поне едно бързо упражнение - вдигаме го и завъртаме торса вляво и вдясно, и сме готови.

Снимка 522919

Източник: iStock

Готвене

Работата и суетенето в кухнята - от нарязване на зеленчуци до миене на тенджери и тигани - изгаря около 75 калории за 30 минути. Заменим ли миксера с разбиването на ръка с тел, ще направим мускулите си още по-щастливи.

Снимка 522920

Източник: iStock

Измиване на колата

Днес автомивките са навсякъде, но ако сами се заемем с почистването на автомобила, за 30 минути ще изгорим 135 калории. Повдиганията, за да стигнем до покрива, в комбинация с клякания, за да измием и гумите, са чудесни упражнения за крака. При това с двоен ефект.

Пътуване до работното място

За разходките до работното място и друг път сме чували. Полезни са не само за физическото ни здраве, но и за психиката, особено в условията на пандемия.

Коронавирусът, физическата активност, електронните устройства, здравето и какви са препоръките на СЗО

Още един минус за здравето ни от пандемията

Каква е минималната физическа активност, от която се нуждаем

От Greatist даже предлагат да излезем и по-рано, за да се раздвижим повече, както и да ходим по бордюра, за да подобрим баланса си. Все пак, да не забравяме, че безопасността ни е на първо място.