Всички знаем, че заседналият начин на живот е враг на нашето здраве. И ако доскоро за него можеше да обвиняваме мързела или липсата на мотивация, по време на разпространението на COVID-19 причините са повече от основателни.

Коронавирусът, тренировките, носенето на маска и вреди ли ни то

Да тренираме ли с маска

Какви са плюсовете и минусите

Самоизолацията, работата от къщи, дистанционното обучение - животът ни се обърна наопаки и ни приклещи затворени по домовете.

Това обаче не трябва да става причина, съвсем да спрем движението, защото опасностите за здравето са огромни, предупреждава Световната здравна организация (СЗО).

Снимка 506991

Източник: iStock

Важно е да компенсираме все по-заседналия начин на живот с физически дейности, за да се предпазим от болести и да си осигурим по-дълъг живот.

Всички възрастни имат нужда от най-малко 150 минути физическа активност на седмица. Това е особено важно за физическото и психическо здраве в ерата на COVID-19. 

За децата и юношите се препоръчва средно по един час упражнения дневно и ограничаване на времето, прекарвано пред екраните на електронни устройства.

"Увеличаването на физическата активност не само помага за предотвратяване и контрол на сърдечни заболявания, диабет тип 2 и рак, но също така намалява симптомите на депресия и тревожност, намалява когнитивния спад, включително болестта на Алцхаймер, и подобрява паметта", каза Рюдигер Крех, директор на СЗО по време брифинг за насърчаване на здравето, цитиран от Reuters.

Снимка 507002

Източник: iStock

Физическата активност може да включва ходене, колоездене, градинарство, дори почистване, казват от СЗО. Да бъдем активни всеки ден е добре не само за телата ни, но и за психичното ни здраве, обяснява Фиона Бул, ръководител на звеното за физическа активност на СЗО.

Препоръките за бременните жени и майките, които скоро са родили, са за 150 до 300 минути умерена до енергична активност на седмица.

Коронавирусът, психичните заболявания и предизвиква ли COVID-19 деменция

Предизвиква ли коронавирусът деменция

Нови изненадващи последствия от заразата

Хората над 65 години се съветвани освен всичко да извършват упражнения за укрепване на мускулите и такива за баланс и координация.