Денят ни започва с чаша кафе. Топло, ароматно, понякога малко изстинало заради задачите, с които сме се захванали прекалено рано... Ако не държим кофеиновата напитка да е винаги гореща, а лятото залагаме на студените й разновидности, то тази тенденция със сигурност ще ни допадне.

Приготвеното чрез студена екстракция (cold brew) кафе е съвсем различно от това, което просто вече не е топло или е приготвено горещо и към него са добавени няколко бучки лед. Говорим за специален процес на приготвяне, в който основната разлика е, че кофеиновата напитка не достига точка на кипене (като на джезве) и не се нагрява като в машината.

Снимка 408351

Източник: iStock

Смесване избраното от нас кафе, без то да е смляно прекалено фино, с вода със стайна температура и оставяме да престои в хладилника за 24 часа. Към него може да добавим и нещо по наш вкус - канела и кафява захар например. След като мине едно денонощие, студеното кафе се прецежда и към него се добавя лед и мляко, ако искаме.

Феновете на кафето, приготвено чрез студена екстракция, изтъкват, че то е с по-мек вкус, по-ароматно. Установено, че тази кофеинова напитка има и едно основно предимство пред горещото кафе - 70% по ниска киселинност. Тя се дължи на накисването и на липсата на обработка при висока температура, по време на която се отделят специални масла от кафените зърна, които са киселинни.

Снимка 408347

Източник: iStock

Така рискът от раздразнение на стомаха е много по-малък, ако консумираме студено кафе. А това е важно, ако сме свикнали кофеиновата напитка да е първото, което слагаме в уста сутрин, пише Insider.

60% от популярните видове кафе са застрашени от изчезване

60% от популярните видове кафе са застрашени от изчезване

Ето каква е причината

По света манията по cold brew кафето добива все по-големи размери. В редица заведения вече се предлага студено кафе в кегове, подобно на наливна бира. То се нарича Nitro кафе и дори прилича на тъмна бира, защото има подобна пяна.