Денят ни започва с чаша кафе. Топло, ароматно, понякога малко изстинало заради задачите, с които сме се захванали прекалено рано... Ако не държим кофеиновата напитка да е винаги гореща, а лятото залагаме на студените й разновидности, то тази тенденция със сигурност ще ни допадне.
Приготвеното чрез студена екстракция (cold brew) кафе е съвсем различно от това, което просто вече не е топло или е приготвено горещо и към него са добавени няколко бучки лед. Говорим за специален процес на приготвяне, в който основната разлика е, че кофеиновата напитка не достига точка на кипене (като на джезве) и не се нагрява като в машината.
Източник: iStock
Смесване избраното от нас кафе, без то да е смляно прекалено фино, с вода със стайна температура и оставяме да престои в хладилника за 24 часа. Към него може да добавим и нещо по наш вкус - канела и кафява захар например. След като мине едно денонощие, студеното кафе се прецежда и към него се добавя лед и мляко, ако искаме.
Феновете на кафето, приготвено чрез студена екстракция, изтъкват, че то е с по-мек вкус, по-ароматно. Установено, че тази кофеинова напитка има и едно основно предимство пред горещото кафе - 70% по ниска киселинност. Тя се дължи на накисването и на липсата на обработка при висока температура, по време на която се отделят специални масла от кафените зърна, които са киселинни.
Източник: iStock
Така рискът от раздразнение на стомаха е много по-малък, ако консумираме студено кафе. А това е важно, ако сме свикнали кофеиновата напитка да е първото, което слагаме в уста сутрин, пише Insider.
По света манията по cold brew кафето добива все по-големи размери. В редица заведения вече се предлага студено кафе в кегове, подобно на наливна бира. То се нарича Nitro кафе и дори прилича на тъмна бира, защото има подобна пяна.
berdj-vartanyan
на 25.02.2019 в 10:08:56 #1След като прочетох статията за студеното кафе ме обхвана едно чувство,което напомняше за темите като: джендъри или друг пол. Нормалните нации не от днес,знаят,че родината на кафето е Етиопия. Традиционния начин за да се получи една вкусна напитка с приятен аромат и хармонично съчетание на киселини и аромати е чрез финно смлени от няколко сорта кафета ,както от арабика,така и от робуста по следната рецепта: 1 кафеена лъжица с връх кафе(финно смляно) 1 кафеена лъжица равна с захар ,вода - колкото е големината и обема на традицинните кафеени чаши от 60-80млл. Всичката смес се изсипва в джезве.Водата трвбва да бъде студена,а не гореща. При бавно варене се получава едно готово кафе с великолепен вкус и ароматат и каймак.При подготовката на две или повече кафета,се поставят толкова кафе,захар и вода според дозата и при завирането на кафето в джезвето се налива начално от каймака по малко в чашите,след което продължава да се загрява и допълнително се налива по равно в чашите. Направето го и ще се убедите в разликата на качеството на питието от джезве и това от еспресо или от студеното кафе. Но един от най важните фактори е качеството на кафето.За съжаление трудно ще намерим качествени кафета.Всеки търговец предлага смеси,които са по джоба на потребителите,не може да бъде 1 кг. качествено кафе в рамките на 25-30 лв. Средствата и начините за правене на бизнес е намиране на различни технологии за получаване на разлини средства за получаване на напитки от кафе.За всеки вкус има асортименти на пазара. Но! Всички ние казваме и си спомняме,че вкуса на нашите домати е неповторим.Такава е действителноста!