Стресът е неизменна част от живота ни. Най-често говорим за него като за наш враг, който съсипва здравето и имунитета, а и води до тревожност, бърнаут и още други подобни неприятности.

Плодовете, зеленчуците и предпазва ли ни тяхната консумация от стреса

Плодовете и зеленчуците - враг на стреса

Верни съюзници срещу редовния противник

Затова и често забравяме, че и при стреса, както и при всичко друго, разковничето е в количеството. И ако то е умерено и знаем как да контролираме последствията, може да забележим и неочаквани ефекти, които вероятно не бихме предположили, че се дължат именно на него.

Мозъкът расте

Изследване през 2013 г. установява, че кратка стресиращата ситуация (в случая животни са били поставени в клетка за няколко часа), води до двойно по-голям растеж на нови мозъчни клетки и подобрена памет.

Снимка 473781

Източник: iStock

Същото може да се отнесе и към хората. Стресът в умерени дози подобрява нашата концентрация и мозъчна дейност, като в основата на това са именно новопоявилите се мозъчни клетки. Важното е да сме с нагласата, че ситуацията може и да е предизвикателна, но не и невъзможна за справяне.

Когато изпитаме стрес, е много по-вероятно да запомним в подробности конкретния момент, както и какво го е причинило. Именно това доказва, че той подобрява паметта. А ефектът е от съществено значение за човешката еволюция - когато запомним конкретна опасна ситуация, в бъдеще се опитваме да я избегнем или се научаваме как да реагираме.

Прилив на енергия

"Добрият" стрес ни зарежда с енергия. Сигурно сме го усещали неведнъж, когато например получим някой по-сложен, но интересен работен проект. Притесняваме се как ще се справим, но кипим от желание да започнем на момента.

Научната причина е, че този тип стрес създава нови невронни пътища и стимулира освобождаването на ендорфин, който е един от хормоните на щастието. 

Снимка 537364

Източник: iStock

Имунна система

Неведнъж сме чували, че стресът е един от основните врагове на силния имунитет. И това е вярно, ако говорим за силен, хроничен стрес. Но ако е в приемливи количества, има точно обратния ефект, защото повишава психобиологичната устойчивост на оксидативните увреждания.

Увереност

Когато ни предстои да говорим пред хора например, е напълно вероятно да сме под стрес. И докато си мислим, че сърцето ни ще изхвръкне, не бива да забравяме, че това е начин на тялото да ни подготви за по-добро представяне. Ако, разбира се, не му позволим да ни завладее напълно.

Мъдрост

Стресът може да ни направи по-безстрашни по отношение на промените в живота. Ако сме преживяли не едно и две стресови събития и сме се убедили, че не са края на живота, то няма да се притесняваме да направим онова, което искаме, защото може да доведе и до известен дискомфорт, предава Stars Insider.

Стресът, побеляването на косата и обратим ли е процесът

Обратимо ли е побеляването на косата

Добра новина, но не за всички

Освен това, развиваме по-добра устойчивост и ни е по-лесно да се контролираме в бъдещи стресови ситуации. С две думи - стресът ни калява.