В последните години предлагането на здравословни алтернативни на бялата рафинирана захар е все по-голямо. Сред тях се откроява стевията като един от най-познатите продукти. Но дали и защо е по-полезна от захарта, учените имат свое мнение.

Успехът на стевията се свързва както с манията от здравословно и естествено хранене, така и с увеличаване на случаите на диабет в световен мащаб. Основното й предимство е, че е 300 пъти по-сладка от захарта, но съдържа нула калории.

Стевията се произвежда от растението Stevia rebaudiana, което вирее в Южна Африка. То съдържа веществата стевиол гликозиди, които са подсладители.

Снимка 496041

Източник: iStock

Стевията се използва като заместител на захарта най-вече от диабетиците, защото е доказано, че стимулира протеин, който е от съществено значение за възприемането на вкуса и участва в отделянето на инсулин след хранене. Междувременно, приемът й не повишава нивата на кръвна захар.

Предпочитана алтернатива е и от хора, които спазват нисковъглехидратен режим на хранене. Според СЗО, максималният допустим дневен прием на стевия е 12 мг дневно. Въпреки че тя е алтернатива на захарта, различни изследвания показват, че хората, които консумират напитки със стевия например на закуска, след това си наваксват, като ядат повече на обед. Така до известна степен се компенсират нулевите калории в нея.

Захарта, захарният детокс, как да го направим и какви са ползите за организма

Захарният детокс, от който всички имаме нужда

Трябва ни само воля и резултатите няма да закъснеят

Въпреки че е в пъти по-сладка от захарта, стевията просто няма вкус на захар, както и никой друг неин заместител. Но ако сме готови на този компромис в името на нормални нива на кръвната захар, по-малко кариеси и калории, то това е нашата алтернатива.