Всички любители на сладоледа могат само да се радват. И да похапват студеното изкушение с чиста съвест. Защото, според последни изследвания, се оказва, че сладоледът не само не е "вредна" храна, но дори има редица ползи като намаляване на риска от сърдечни проблеми.

Tapi Tapi, Тапива Гужа, Кейптаун и сладоледите с едни от най-странните вкусове в света

Сладоледът с най-странните вкусове в света

Една сладоледаджийница в Кейптаун, която не прилича на никоя друга

Освен това, според статия, публикувана в списание The Atlantic, сладоледът се свързва с намалена вероятност хората с наднормено тегло да развият синдром на инсулинова резистентност. А и е сред най-нискокалоричните сладки храни.

И всичко това е на фона на скептицизма на специалистите по хранене, които отричат каквито и да е ползи от сладоледа за здравето. Те изхождат от факта, че обикновено той е пълен със захар и наситени мазнини, за които е доказано, че имат отрицателно въздействие върху човешкия организъм. Повечето сладоледи също така попадат в категорията на "ултрапреработените храни", които са свързани с огромен брой здравословни проблеми.

Снимка 630333

Източник: iStock

Въпреки съдържанието си на захар, сладоледът има доста нисък гликемичен индекс, който измерва колко бързо дадена храна повишава кръвната захар. Според някои диетолози той е по-нисък дори от този на кафявия ориз. В него има мазнини, протеини и витамини и дори изтъкват, че в този смисъл е за предпочитане и пред хляба.

През 2017 г. влогърът Антъни Хауърд-Кроу решава да докаже, че за отслабването са важни само калориите, а не видът на консумираната храна. Затова той се подлага на диета, включваща сладолед, протеинови добавки и малко алкохол за развлечение - в продължение на 100 дни.

Снимка 630332

Източник: iStock

И резултатите са били, изненадващо, много добри. Антъни е успял да свали 32 кг и е отбелязал подобрение на кръвните липиди, като е повишил добрия холестерол, понижил лошия и значително намалил триглицеридите, според Men's Health. Въпреки високото съдържание на захар в сладоледа, кръвната му глюкоза дори леко намаляла.

Но за специалистите все още остава открит въпросът защо сладоледът се оказва не толкова вреден за здравето. Въпреки съществуващите доказателства повечето хора все още смятат, че сладоледът е обратното на здравословна храна, макар и да не е най-лошото нещо, което можете да консумираме.

Пет идеи за десерт (и не само), които да комбинирате със сладолед

Пет идеи за десерт (и не само), които да комбинирате със сладолед

Защото всички го обичат

Затова, най-разумното нещо, което може да направим, е просто, ако обичаме сладолед, да му се наслаждаваме. Стига да е в разумни количества и като част от една здравословна диета.

Както казва и д-р Дуейн Мелър от Медицинския факултет в Астън пред The Guardian, не бива да се вглеждаме в ползите за здравето от всяка отделна храна, тъй като важни са цялостните модели на хранене.