През лятото сладоледът е сред най-предпочитаните десерти. На клечка, във фунийка, в купичка или чашка - всеки има своите предпочитания за начина, по който да го консумира. Сладоледът обаче се различава от друг също популярен и у нас десерт - джелато.

Авокадо сладолед - вкусен и полезен десерт за лятото

Авокадо сладолед - вкусен и полезен десерт за лятото

Няколко идеи, които да опитаме

Вероятно мнозина дори използват названията им като взаимозаменяеми, предвид неоспоримата прилика между двете. Факт е, че и сладоледът, и джелатото са кремообразен сладък десерт, който действително си прилича и на вид. Но тогава - каква е разликата?

Краткият отговор на въпроса е: съставките и техниката на приготвяне. Нека видим какво съдържат и как се правят тези два вида неустоими сладки изкушения.

Сладолед: Пухкав и по-мазен

Сладоледът се прави от мляко, сметана, захар и яйчени жълтъци. Всъщност, френският сладолед оригинално е съдържал жълтъци, за разлика от американския, който първоначално не е включват тази животинска съставка. С времето обаче американският сладолед също е усвоил жълтъците от рецептата.

Сладоледът съдържа повече сметана, а текстурата му е гладка, пухкава и кремообразна

Източник: iStock

Сладоледът съдържа повече сметана, а текстурата му е гладка, пухкава и кремообразна

За да се приготви сладоледът, съставките първо се смесват, за да се получи богат крем. След това той се разбива на сравнително висока скорост, което го прави по-пухкав и въздушен. Сметаната пък е това, което го прави по-мазен и тежък.

Хубавият сладолед се отличава с гладка, пухкава и кремообразна текстура.

Джелато: Плътен и наситен

Джелато е италианската дума за сладолед. Но се прави по по-различен начин от описания по-горе. Основата за джелато също е мляко и захар, но с тази разлика, че съдържа по-висок процент мляко и по-нисък процент сметана. Яйца пък може изобщо да липсват.

Джелатото има плътен и наситен вкус, по-малко сметана, а текстурата му е копринена, мека

Източник: iStock

Джелатото има плътен и наситен вкус, по-малко сметана, а текстурата му е копринена, мека

Техниката за приготвяне на джелато изисква разбиване на много по-бавна скорост, което го прави по-плътен и наситен, за разлика от сладоледа. Същевременно има по-нисък процент мазнини от сладоледа, заради по-ниското съдържание на сметана.

С 3 съставки и за нула време - как да си приготвим най-вкусния домашен сладолед

С 3 съставки и за нула време - как да си приготвим най-вкусния домашен сладолед

Бързо и лесна рецепта за любимия летен десерт

Добре направеното джелато се отличава с копринена, мека текстура, пише The Kitchn.