Притисната между книжарница за книги втора употреба и магазин за плочи в очарователно предградие на Кейптаун, това е една малка сладоледаджийница, където на черна дъска е изписано "Tapi Tapi - ръчно изработен автентичен африкански сладолед".

Мястото се превърна в едно от най-обсъжданите заведения за хранене в Кейптаун от отварянето си през октомври 2020 г. А в своята малка кухня молекулярният биолог от Зимбабве Тапива Гужа създава вкусове на сладолед като никой друг.

Написани на ръка с черен маркер върху лъскавия кухненски плот някои от опциите за деня например включват сладоледи от солена сушена риба капента с карамел и скоч боне чили, изсушени на слънце зеленчуци с карамел, малцово просо (раги), хибискус, карамфил и анасон.

Използвайки само местни вкусове от африканския континент, сладоледът на Гужа се превърна в инструмента, чрез който той разказва за африканската храна.

"Това е сладолед за моята идентичност, за доброто на другите хора", казва Гужа пред CNN. "Мисля, че в историята на (глобалната) храна няма много място за Африка... освен ако не разглеждаме общата идея за африканска храна", добавя той. "Не се опитвам да се харесам на глобалната вселена - опитвам се да помогна на хората тук да се наслаждават на своята култура по-често."

Пикник, сладолед, колело или какво да правим, ако сме далеч от морето

Какво да правим, ако сме далеч от морето

Страхотни идеи за хората в града

Съставките

Гужа използва разнообразни съставки и аромати, за да представи всички региони на континента, с което успява да надгради представите за африканската кухня, които далеч не се изчерпват само с етиопската или нигерийската. Той черпи вдъхновение отвсякъде - разговор, аромат, храна, копнеж по океана. Търсенето на храна и дори търсенето в Google играят роля в този процес. "Трябва да търсите и търсите, и търсите, докато намерите някаква истина", казва той.

За направата на своя сладолед Гужа използва наистина много и различни съставки. От червено просо, намиращо се в целия континент, до западноафрикански изсушени на слънце тигрови орехи. От източна, централна и южна Африка си набавя изсушена на слънце и осолена риба капента, известна като Матемба. От Южна Африка пък взима сушени гъсеници от мопани. Всички те се превръщат във вкусове на сладолед, които със сигурност ще изненадат, шокират, възхитят и може би дори ще отвратят някои.

"Наистина не се придържам към традиционната идея за съчетаване на вкусове", обяснява той. "Правя това, което ми харесва, и виждам какво ще излезе."

Друга съставка, с която той обича да експериментира, е Mphepho, билка, използвана в южноафриканската традиционна медицина, за която се смята, че канализира света на духовете. Но Гужа твърди, че има много повече цели и чрез създаването на сладолед от билката се надява да разшири разбирането на хората за това най-свещено растение.

Сладолед, лято, десерт и какви са ползите да хапваме от него

Неочакванието свойства на сладоледа

Независимо дали ще изберем класическата ванилия или по-нетрадиционен вкус

"Това е един от проблемите, който се опитвам да реша", казва той. "Хората са толкова ненаясно със собствените си културни практики. Не казвам, че съм експерт... но със сигурност мога да помогна на хората да осъзнаят много повече за себе си."

И въпреки че повече от съставките, които използва, имат древни корени, менюто на Tapi Tapi не е обвързано с миналото и постоянно се променя. Въпреки че е създал над 800 вкуса, Гужа казва, нито един от тях до момента не се повтаря.

Рецептата

Как един постдокторант молекулярен биолог става основател на едно от най-известните места за сладолед в Кейптаун? Случайно, казва Гужа. Всичко започва, когато той гледа готварско шоу, в което използват сух лед за разбиване на сладолед. Като учен той има достъп до такъв сух лед, така че започва да експериментира с него у дома. А и според него е доста интригуващо да се занимава с това, "особено, ако си черен и кажеш, че правиш сладолед. Тогава е още по-скандално", казва Гужа през смях.

Той обаче е щастлив, че благодарение на сладоледите му, много хора изпитват желание да изследват пак своята идентичност, да се върнат у дома и да се свържат отново с част от своето племенно начало.