Ако сме се чудили защо в някои страни вместо "усмивка", когато правят снимки, казват "сирене", вече имаме отговора. И той е в тясната връзка между консумацията на тези храни и щастливия живот.

Сиренето, протеинът, мазнините и кои са най-полезните сирена

Кои са най-полезните сирена

Протеинът е ключът

Тя се доказва от китайски учени, които провеждат анализ на голямо количество генетичен материал и установяват, че има пряка връзка между доброто психично здраве и по-голямата продължителност на живота. А друго откритие е, че това е свързано и с определени хранителни навици, сред които е и консумацията на сирена в по-големи количества.

Първият извод не е толкова изненадващ, защото и предишно проучвания са доказвали, че дали си щастлив може да е много по-важно за продължителността на живота от това дали пушиш дори. Тук обаче става дума на изследване на конкретни фактори, които влияят на гените и водят до различни резултати, свързани със здравето ни. И ако щастието може да е относително понятие, в този случай се вземат предвид конкретни причинно-следствени връзки.

Снимка 670523

Източник: iStock

На база информацията за над два милиона души, живеещи в Европа, се установява взаимозависимост между психическото благополучие и продължителността на живота. По-тясно се поставя акцент на навици, които са свързани с начина, по който се чувстваме - като физическа форма, мускулна маса, заболявания, тютюнопушнене и други. И именно тук се установява, че тези, които ядат повече сирена и плодове, са тези, които се смятат за по-щастливи и удовлетворени от живота си.

И тук отново на преден план идва връзката между психичното и физическото здраве, която отдавна е научно доказана, но мнозина продължават да я отхвърлят. Ще са необходими и още изследвания, които да докажат как точно сирената влияят върху остаряването редом с плодовете, чиито ползи за организма са всеизвестни, пише Science Alert.

Въпреки че сирената са храна с високо съдържание на мазнини, които често се определят като вредни, различни проучвания показват, че когато консумацията им е умерена, имаме редица ползи като понижаване на холестерола, намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания и смъртност по други причини. Наскоро пък японски учени доказаха, че повишената консумация на сирена може да подобри когнитивните функции и да задейства производството на допамин, който ни кара да се чувстваме по-щастливи.

Дъска със сирена, колбаси, плодове за вино - как да я подредим по френски

Гарнитура за вино по френски

Въобще не е трудно

Затова явно и при консумацията на сирена важи правилото, че тайната е в количеството. И когато сме умерени, получаваме само ползи. А те се изразяват както в чисто здравословен план, така и в начина, по който се чувстваме и приемаме света.