Едва ли има нещо по апетитно за неангажираща вечеря от чаша вино, придружена от небрежно подредена дъска със сирене. Небрежна обаче е само на пръв поглед - всъщност се изисква обмисляне, планиране и ползване на известни техники. Поне според французите.

Дървена дъска

Стъклените и мраморните дъски може да са последния писък на модата, но истината е в дървото. Според Domino във Франция никой не би заменил дървената дъска с друга.

Сиренето

За да наречем нещо "дъска със сирена", на него трябва да има поне четири вида сирена. Най-лесно е да спазваме правилото за твърдо, меко, синьо и свежо сирене. Но всякакъв вид би вършил работа.

Колбасите

Французите не могат да минат без прословутия си saucisson - дебели сушени наденици. Ние не бихме отхвърлили малко прошуто, бразеола или копа с виното си.

Допълненията

Забравяме за кракерите - ако искаме да пием вино като във Франция, можем да добавим единствено хляб на дъската. Сезонни зеленчуци, както и маслини и сушени плодове също са добре дошли.

Рязането

Можем предварително да нарежем твърдите сирена. Меките като бри обаче трябва да останат в опаковката си непосредствено преди сервиране, защото иначе ще се разтопят по дъската.