Щастието определено е относителна величина, която зависи и от приоритетите, и от нуждите на всеки един от нас. Трудно е да сме постоянно щастливи, защото животът на никого не е изпълнен само с прекрасни и безпроблемни дни. Но има няколко лесни и прости начина, с които да подхранваме щастието всеки ден.

Въпрос на нагласа

Да бъдем щастливи е въпрос на личен избор и далеч не е свързано само с това колко пари имаме и къде живеем. Всички сме виждали снимки на бедни, голи и боси деца и възрастни, които са способни да се радват на онова, което ние приемаме за даденост.

А нашите мисли и действия са тези, които предопределят как се чувстваме. И чакането един ден да бъдем щастливи просто не работи. Вместо това трябва да посрещаме всеки ден с усмивка и да избираме чашата за нас винаги да е наполовина пълна.

Снимка 477697

Източник: iStock

Подадена ръка

Колко и егоистично да ни звучи, ние помагаме на другите заради онова приятно чувство на удовлетвореност, което усещаме. И в това няма нищо лошо, напълно естествено е. Именно то ни подтиква да подаваме ръка отново и отново. Без значение дали ще изберем да дарим средства, или част от времето си - това със сигурност ще ни направи щастливи.

Помощ от приятел

Човекът е социално животно и има нужда да комуникира, да се чувства значим за някого. А ценните връзки с роднини и приятели са тези, които могат да ни направят истински щастливи. Те обаче изискват взаимни усилия - затова вдигаме телефона и се обаждаме на любим човек. Усмивката на лицето ни е гарантирана.

Пътят към целите

Когато си казваме "като направя това, ще съм щастлив", сякаш се обричаме на нещастие във времето, докато постигнем целта си. Защото успехът е път, а не крайна точка. Важното е да правим всичко, което за нас има смисъл, цел и ни доставя удоволствие. Щастието и удовлетвореността ще дойдат сами. 

Да си поставяме цели и да ги следваме е важно, но не бива да подценяваме всяко ново начало, всяка малка крачка към пътя към успеха, защото именно те изграждат общата картина на щастието.

Снимка 477702

Източник: iStock

Спомени

Често се връщаме назад във времето, за да си припомним нещо, за което съжаляваме. А психолозите са доказали, че хората, които най-често се сещат за безгрижните си детски години, живеят по-дълго. За да гледаме към миналото с усмивка, може да напишем всички важни събития и всичко, което ни е направило щастливи в годините досега, за да си ги припомняме често.

Благодарност

Да сме благодарни за това, което имаме, и това, което сме, е най-прекият път към щастието. Винаги може да сме по-добри и да имаме повече, но ако мислим така, никога няма да оценим настоящия момент. Важно е да се фокусираме върху положителното и то ще се умножава, пише The Healthy.

Наслаждаване на мига

Все бързаме, гоним задачи, крайни срокове и рядко ни остава време да бъдем само тук и сега, да обърнем внимание на всичко около нас. А това е задължително, ако искаме да бъдем щастливи. Поглеждаме около себе си, обръщаме внимание на цветята, на небето, на птиците, които пеят. Запечатваме мига и продължаваме с усмивка.

Снимка 477703

Източник: iStock

Движение

То е в основата не само на нашето физическо здраве. При движение се отделят ендорфини, които ни карат да бъдем доволни от себе си и да искаме да спортуваме отново и отново. Стресът намалява, а настроението се подобрява. Още по-добър ефект имат тренировките на открито.

Преживявания

Именно в тях трябва да инвестираме, а не в материални ценности. Една нова дреха или бижу ще ни направят щастливи в момента на покупката, но бързо ще ни омръзнат. А спомените дори от един кратък уикенд на непознато място ще пазим цял живот. Колкото повече разширяваме мирогледа си, толкова повече оценяваме това, което имаме.

World Happiness Report, Световният доклад на щастието, Финландия и кои са най-щастливите страни в света

Къде хората по света са най-щастливи

И на кое място е България

Добри новини

Добрата новина за медиите често е лошата новина. От нас зависи по какъв начин ще се информираме. Вече имаме неограничени да подбираме източниците си. А добрите новини, които представят решения на проблеми или разказват вдъхновяващи истории, са тези, от които имаме нужда, за да се почувстваме щастливи.