Много алергии се причиняват от липсата на бактерии. Хората са еволюирали да живеят с последните, но по-чистата среда убива важни щамове, които приглушават имунната система. Без тях алергени като акари, животински косми и полен я задействат прекалено силно и ни причиняват различни алергични реакции.

С настъпването на пролетта, много хора започнаха да се оплакват от досадната сенна хрема. Тя засяга приблизително един на всеки петима души, като симптомите ѝ се проявяват в често кихане, хрема и сърбящи очи.

Това се случва, когато алергичен дразнител задейства имунен отговор в лигавицата на носните проходи, причинявайки алергична реакция. Най-често хората са чувствителни към сезонни алергени като цветния прашец. Въпреки това, някои проявяват симптоми през цялата година - състоянието е известно като алергичен ринит.

Снимка 479126

Източник: iStock

Лекари от Медицинския факултет на университета в Нашвил изследват сенната хрема, като преглеждат 23 изследвания с над 1900 участници. Те установяват, че пробиотиците - полезните бактерии в киселото мляко, облекчават симптомите на сенната хрема, като ни карат да се чувстваме много по-добре, пишат от NHS.

Алергия към вода - в какво се изразява

Какво е да сме алергични към вода

Една от най-редките и странни алергии

Авторите на изследването заключават, че пробиотиците имат най-благоприятен ефект, когато се добавят към други медикаменти, използвани за лечение на алергичен ринит и сенна хрема. Все още обаче са необходими по-задълбочени проучвания, за да се разбере до каква степен пробиотиците влияят върху облекчаването на симптомите на тези алергии, ако се използват самостоятелно.

Снимка 479128

Източник: iStock

Въпреки това, в никакъв случай не пречи да наблягаме на киселото мляко и да видим как ще ни се отрази.

Зеленият чай, алергиите към храни и облекчава ли симптомите им

Зеленият чай - съюзник в борбата с алергиите

Лек от природата