Чували сме за алергии към какво ли не, но дори и не сме допускали, че човек може да бъде алергичен към...вода. 

Такава алергия обаче е съществува и, за голямо нещастие, от нея страдат някои хора по света. Aquageic urticaria, както е латинското и наименование, е алергия, която не засяга човек, когато пие вода, а само когато тя попадне върху кожата. 

В това число влизат дори и сълзите, потта или слюнката. Всяка външна течност, чието съдържание е предимно вода, е в състояние да провокира алергична реакция.

Снимка 457483

Източник: iStock

Степента на алергичната реакция също е различна. Ниската степен води до сърбящи малки обриви, които се появяват върху кожата за няколко минути и изчезват. Ако обаче сме силно алергичните към вода и се мокрим в продължение на около минута непрекъснато, се получават червени и болезнени обриви, съпроводени с ужасно силно главоболие, което може да продължи до няколко часа.

Именно поради тази причина, засегнатите хора се стараят да се къпят колкото се може по-рядко и се опитва да да прекарват минимално време в условия, които могат да ги накарат да се изпотят или намокрят.

Чешмяната вода, хлорът и защо понякога водата е бяла

Защо понякога чешмяната вода е бяла

Има ли връзка с хлора

Никой не е съвсем сигурен какво предизвиква появата на тази алергия. Понякога е наличен задействащ механизъм, например атака на дадено заболяване. Друг път - без да определена причина, хората просто в един момент започват да забелязват, че се обриват всеки път, когато се изкъпят.

Снимка 457481

Източник: iStock

По данни на BBC, от алергия към вода са засегнати един на всеки 230 милиона души, което означава, че само 32 души в цялата планета са алергични към вода. Това от своя страна прави много трудно провеждането на изследвания, за да се открият причините за тази странна алергия и съответно да се направят необходимите опити и проби, за да бъде контролирана. 

Водата, достатъчното количество и как да си го осигуряваме всеки ден

Как да приемаме достатъчно вода

Малки стъпки с голям ефект

Съществуват някои лечения, включващи антихистамини, които потискат симптомите, но все пак е необходимо да се правят още много проучвания.