Голяма част от населението на света страда от алергии. Тези, които са предизвикани от храни, водят до промени в менюто ни и ни карат да внимаваме какво ядем.

Най-лесното решение за симптомите им е медикаментозно, но ако искаме по-натурална алтернатива, тя може би се крие в чашата ни за чай.

Имунният отговор при алергични реакции от храни и напитки се предизвиква от бактерии в червата. Според изследване, проведено от японски учени в Shinshu University, високото съдържание на антиоксиданти в зеления чай подтиска тази реакция, като облекчава симптомите на тези алергии.

Снимка 475618

Източник: iStock

След консумация на зелен чай, в стомаха и червата се наблюдава 40% по-висока концентрация на бактерията Flavonifractor plautii. Тя намалява кръвното, помага срещу възпаленията в тялото и в борбата с килограмите. И всичко това се дължи именно на подтискането на имунния отговор.

Зеленият чай, ефектът върху сърдечно-съдовата система и помага ли ни да живеем по-дълго

Чаят, с който живеем по-дълго

Една чаша - много ползи

Това кара японските учени да стигнат до идеята бактерията Flavonifractor plautii да се добавя към някои храни - също както млечнокиселите и бифидобактериите. Но са необходими още изследвания по темата, пише New Food.