Студено лате, фрапе, афогато... има много вкусни начини човек да охлади и подслади деня си с любимото кафе. Но в Китай явно напоследък си падат по нетрадиционните комбинации на кофеиновата напитка със... зеленчуци.
И за да сме по-точни - става дума за пресен лук. Именно с него китайците забъркват Scallion Latte - напитката, която през последните дни всички обсъждат в социалните мрежи.
Рецептата, за която се смята, че идва от Китай, включва добавянето на парченца нарязан пресен лук към кофеиновата напитка, които ѝ придават нетрадиционна хрупкавост.
Затова и не е изненадващо, че тази странна идея поляризира хората в онлайн пространството. В TikTok обаче е пълно с видеа, в които хората изпробват Scallion Latte-то сами.
От Golden Brown Coffee, които имат кафенета в САЩ и Австралия, също са споделили как се прави напитката.
@goldenbrown.coffee We’re trying to viral spring onion coffee to see if it’s worth the hype ???? #springonion #springonioncoffee #greenonioncoffee #icedlatte #viraldrinks ♬ original sound - Golden Brown Coffee
"Започнете, като нарежете само зелените части на пресния лук. След това просто направете студено лате, както обикновено - с лед, мляко и разбира се, еспресо. След това трябва да гарнираме обилно нашата напитка с пресен лук", обясняват те.
Резултатът - едно съвсем типично изглеждащо лате, ако оставим настрана плуващите зелени резенчета лук, разбира се. А присъдата за вкуса - ужасяващ, както казват от Golden Brown Coffee.
Източник: iStock
Нетрадиционната рецепта за Scallion Latte-то обаче предизвика много интернет потребители да споделят и други нетипични начини за "гарнитури" към кафето.
"Опитвали ли сте го с нарязани на кубчета домати и пюре от авокадо?", пита един от тях в коментарите.
"Добавете малко чесън, джинджифил и рибен сос", пък съветва друг.
А трети отбелязва това, което озадачава и нас: "Кафето става все по-странно и по-странно в наши дни".
Според Mirror, които цитират Yahoo! Taiwan, Scallion Latte-то е част от тенденцията, която поставя на фокус създаването на рецепти, предизвикващи сетивата ни. Това е довело до вълна от странни на вкус кафе напитки в континентален Китай. Предполага се, че нетипичните рецепти идват в отговор на независимите кафенета в страната, които са изправени пред силен конкурентен натиск от международни вериги като Starbucks. Затова и изборът от едно по-нетрадиционно меню с напитки им дава уникално предимство.