Вероятно на всички ни се е случвало да заспим, докато гледаме някой филм или предаване. Е, има хора, за които това е закон, а други път целенасочено оставят телевизора да работи, уж за да заспят по-лесно. Това обаче се оказва грешна стратегия.

Сънят, правилното хранене и кои храни ни помагат срещу безсънието

Правилното хранене лекува безсъние

Не ни трябват лекари и добавки

Изследователи от University of Salzburg правят интересен експеримент, с който доказват, че заспиването пред телевизора не ни осигурява качествена почивка. Те анализират мозъчната активност на спящи възрастни в отговор на познати и непознати гласове. И откриват, че непознатите гласове, които чуваме от филм или предаване, настройват мозъка в режим на готовност за потенциална заплаха в първата, по-лека фаза на съня (NREM).

Дори когато очите ни са затворени, мозъкът продължава да е нащрек за околната среда, балансирайки нуждата от продължаване на съня и необходимостта от събуждане. Така например непознатите гласове могат да предизвикат прекъсване на съня, защото се възприемат като потенциална заплаха.

Снимка 560564

Източник: iStock

Изследователите откриват, че непознатите гласове предизвикват повече K-комплекси - вид мозъчна вълна, свързана със сензорни смущения по време на сън, в сравнение с познатите гласове. Те също могат да задействат K-комплекси, но само тези в резултат на непознати гласове са придружени от мащабни промени в мозъчната активност, свързани със сензорната обработка.

Подобен ефект не се наблюдава по време на REM, най-дълбокия етап на сън, вероятно поради промени в микроструктурата на мозъка, които настъпват. Освен това се установява, че мозъчните отговори на непознатия глас се появяват по-рядко с напредване на нощта и гласът става по-познат, което показва, че мозъкът може да учи и по време на сън, предава Daily Mail.

Това най-вероятно се дължи на факта, че К-комплексите му позволяват да влезе в "режим на контролна обработка", при който продължава да спи, но запазва способността да реагира на съответните стимули. 

Сънят, непробудното спане, двуфазният сън и по какво се различават днес и в миналото

Как са спали предците ни

Връщаме ли се към техните навици

Освен К-комплексите, слуховите стимули по време на NREM сън увеличават броя на "микровъзбуди" в мозъка. Това са периоди на сън, през които мозъчната активнот преминава от бавна и синхронизирана в по-бърза, подобна на тази в будно състояние. Ако продължат повече от 15 секунди, се считат за събуждане.