Безсънието е един от проблемите на модерния човек, за който уж на пръв поглед има редица решения, а всъщност на всеки, страдащ от него, му е трудно да намери най-ефективното за себе си.

Сънят, непробудното спане, двуфазният сън и по какво се различават днес и в миналото

Как са спали предците ни

Връщаме ли се към техните навици

Чували сме какви ли не съвети - за гореща вана, четене на книга или забрана на социалните мрежи преди лягане. Вероятно сме пробвали и с някоя друга хранителна добавка на билкова основа или със съдържанието на мелатонин. А вероятно това, от което наистина се нуждаем, е правилна храна.

Неведнъж сме чували за храните и напитките, като тези със съдържание на кофеин, захар и наситени мазнини, които е добре да избягваме, ако искаме да имаме здрав сън. Но ново изследване, проведено в Columbia University в Ню Йорк обръща вниманието към тези, които подпомагат качествената почивка през нощта. 

Снимка 560405

Източник: iStock

Според изследователите, диетата с високо съдържание на плодове и зеленчуци, както и на бобови растения и тъмен, пълнозърнест хляб, се свързва с по-качествен сън. Този извод е на база данните, предоставени от 1612 възрастни, които трябва посочват как спят, както и колко плодове и зеленчуци приемат в рамките на няколко дни.

Така се доказва, че тези, които са спали по по-малко от седем часа на нощ, са приемали с 24 грама по-малко плодове и зеленчуци на ден от тези, които са спали между седем и осем часа.

Изследователите доказват още, че хората, които консумират по-малко наситени мазнини, достатъчно фибри и сол в препоръчителната дневна доза, заспиват по-бързо и прекарват повече време във фаза на дълбок сън. Именно фибрите в бобовите растения имат доказано най-голяма ефективност върху спането.

Снимка 560403

Източник: iStock

Консумацията на повече сладки храни пък води до колебания в нивата на кръвна захар през нощта - причина за по-чести събуждания и по-некачествен сън. Така популярната средиземноморска диета също има своите ползи за съня благодарение на високото съдържание на аминокиселината триптофан в голяма част от храните, които препоръчва, предава Daily Mail.

Сънят, потенето, нощното изпотяване и какви са причините за него

4 причини за нощно изпотяване

Има ли място за притеснение

Освен това тя ни държи сити за по-дълго време, което също може да подпомогне съня - защото никой не обича да си ляга гладен, а вредните хапвания преди сън също могат да му навредят.