Зима, нови щамове на COVID-19, грип - по това време определено имаме нужда от силна имунна система. Чували сме за какви ли не методи, за да си я осигурим, но със сигурност е трудно да изпълняваме всички препоръки.

Фибрите, пробиотиците и кое от двете ни е по-важно за силен имунитет

Фибри или пробиотици - кое е по-важно за имунитета

Време е за промяна в менюто

Имунитетът е свързан не само с един орган, но с цялостното функциониране на организма. Той е сложна система, състояща се от бели кръвни клетки, антитела, далак, костен мозък и тимус. От съществено значение са и протеините, които засилват атакуващото действие на антителата, както и лимфната система, която улавя микроби, реагира на бактерии и се справя с клетките, които иначе биха довели до заболяване.

Белите дробове, храносмилателният тракт и кожата също участват във функционирането на имунната система по различен начин. А ето кои са основните правила, които всеки по свой начин ни гарантират, че ще бъдем по-добре защитени от болестите, които ни дебнат отвсякъде.

Снимка 560056

Източник: iStock

Сън

Качественият сън ни е важен и като сме болни, и като сме здрави, защото може да увеличи броя на Т-клетките в тялото, които се борят с инфекциите. Освен това мозъкът се прочиства по време на REM фазата на съня.

Глимфатичната система не само се справя ефективно с натрупаните през деня токсини, но и транспортира антигени и други видове имунни клетки в областта на мозъка, с което стимулира когнитивната функция.

Подобно на това как ваксинацията и преболедуването създават памет в тялото за борба с инфекциите, сънят укрепва тази памет, както и способността да разпознава чужди нашественици и патогени.

Снимка 544573

Източник: iStock

Суперхрани

Често посягаме именно към тях, когато искаме да подсилим имунитета си по естествен начин. В тази категория попадат различни храни, които имат големи дози от различни вещества, известни със своите подсилващи организма свойства. Точна научна дефиниция обаче липсва. 

Важно е също така уточнението, че не бива да прекаляваме с никоя храна, както и да разчитаме само на нея, за да бъдем здрави. Защото ако принципно се храним нездравословно, шепа боровинки за закуска няма да имат търсения ефект, както при редовно спазване на режим, в който присъстват не само суперхрани, но и други, богати на важни микро- и макронутриенти.

Суплементи

Безспорно приемът на хранителни добавки ни изглежда като най-бързият и лесен начин да подсилим защитните сили на организма. Но доколко е ефективен? 

Идеята, че витамин С повишава имунната функция, стана популярна преди десетилетия, когато беше открито, че интерферонът, механизмът за блокиране на вируси, използван от тялото, се нуждае от витамин С за производство.

Снимка 503737

Източник: iStock

Но няма категорични научни доказателства, че ежедневният му допълнителен прием ни дава по-висока защита от вируси и бактерии. А най-оптималният вариант е да си го набавяме чрез плодове и зеленчуци, а не на таблетки.

Освен това, когато говорим за хранителни добавки с витамини и минерали, повече невинаги е по-добре. Предозирането не е изключено, а от това страда най-вече черният ни дроб и бъбреците. Възможни са и различни странични ефекти като стомашни неразположения. Дългият прием на цинк и витамин В6 пък може да доведе до дефицит на мед или увреждания на нервната система.

Пиене на вода

Да, без нея просто няма как да минем, въпреки че е доста вероятно достигането за необходимото дневно количество да ни е досадно занимание. Още една причина да не се отказваме от него е, че имунната ни система е силно зависима от хранителните вещества в кръвния ни поток. А той се състои в голяма степен от вода. И ако не пием достатъчно, до органите и системите не достига необходимото количество вещества.

Правилната хидратация също така премахва натрупаните токсини и увеличава лимфния дренаж, който същи изчиства тялото ни от вредни вещества. Увеличава се и производството на слуз и слюнка, които също са защитни механизми. А ако сме болни, възстановяването на електролитния баланс е от съществено значение за по-бързото оздравяване.

Витамин D, магнезий, чревно здраве, лимфа - няколко начина да подкрепим имунната си система

Четири бързи трика за по-силен имунитет

Масаж и слънце са сред тях

Тренировки

Те не само ни карат да се чувстваме и да изглеждаме по-добре, но и подобряват кръвния поток, което позволява на имунните клетки да работят по-ефективно. Намаляват и нивата на хормоните на стреса, които подтискат защитните сили на организма. Упражненията с умерена интензивност се свързват с по-ниски нива на инфекции на горните дихателни пътища като настинка и грип, предава cna lifestyle.