Грижата за имунната ни система е от голямо значение през зимата и особено в сегашните напрегнати времена. Не е нужно обаче да се поболяваме от размисли как да засилим имунитета си - достатъчно е да направим няколко малки промени в ежедневието си.

Снимка 479300

Източник: iStock

"Слънчевият" витамин

Витамин D значително намаляла вероятността да развием инфекции на белите дробове, според ново изследване на Trinity College Dublin. Набавяме си го от излагането на слънчева светлина, но е лошо да обмислим и прием на добавка през зимата, когато слънцето ни радва по-рядко.

Боб, кафяв ориз, броколи, кисело мляко - храните, които прочистват дебелото черво

Храните, които се грижат за дебелото черво

Защото е наистина важно

Всичко започва от стомаха

Неведнъж сме писали за това, че здравето на цялото ни тяло зависи от чревното такова. Според нутриционистката Розмари Фъргюсън отнема едва няколко дни да възстановим чревния си микробиом с помощта на храни. Тя препоръчва да наблегнем на червеното цвекло, репичките, чесъна и лука, фасул, леща и всякакви бобови култури.

Снимка 404775

Източник: iStock

Лимфата и тайната й сила

Лимфната система премахва токсините и се бори с инфекциите в организма. За разлика от кръвоносната обаче, тя не може да работи сама, пишат Net-a-Porter. Начин да я раздвижим е чрез йога, дихателни упражнения или масаж. Единият от начините е чрез любимата ни гуа ша.

Гуа ша, масажът с полускъпоценни камъни, кога и как да го практикуваме

Какво е гуа ша и как да я ползваме

Ползите са многобройни

Всемогъщият магнезий

Минералът, който се бори със стреса и ни помага да спим, може да се приема под формата на хранителна добавка и дори масажен гел. Никой от начините няма да ни е излишен - според Световната здравна организация 80 % от световното население не приема достатъчно магнезий.