Липсата на качествен сън е един от най-често срещаните проблеми на съвременния човек. Стрес, преумора, напрежение от деня успяват да подействат точно по обратния начин, от който имаме нужда - да ни лишат от така нужната ни почивка.

Стрес, депресия, безсъние, лошо настроение и кога трябва да се обърнем към лекар

Стрес или депресия - как да ги различим

Кога трябва да потърсим помощ

А събуждането около 3 сутринта и прехвърлянето на най-болезнените ни тревоги се оказва обичайно за много хора.

Каква обаче е причината да се събудим точно тогава и да прехвърляме в главата си притеснения, на които не виждаме разрешение? Оказва се съвсем логично - невробиологичният ни часовник преминава на нова "вълна" около 3-4 сутринта.

Снимка 515494

Източник: iStock

Тогава температурата на тялото ни започва да се покачва, инстинктът за сън намалява, пикът на секрецията на мелатонин (хормонът на съня) е отминал, а тази на кортизол (стрес хормонът) се покачва.

Природата се е погрижила да подсети тялото ни, че новият ден наближава. Сънят след тези часове е по-лек, но може и да не разберем това, ако спим нормално. Добавяме обаче малко стрес и събуждането ни е в кърпа вързано.

Снимка 497538

Източник: iStock

Как да се справим с този проблем? Според информацията на Sleep Foundation най-добрата терапия е психологическата помощ. Защото много често проблемите със съня са свързани с депресия и други психологически проблеми.

Медитация, ползите за мозъка и психиката и защо всички се нуждаем от нея

Всички имаме нужда от медитация точно сега

Как да бъдем тук и сега

Медитация и други духовни практики, при които можем да тренираме ума си да погледне проблемите ни отстрани, също могат да се отразят благотворно на съня ни и, като цяло, на ежедневието ни.