Медитацията е един от начините, който много изпълнителни директори, предприемачи и други хора с големи отговорности избират, за да поддържат своята концентрация и лидерски дух. 20 минути медитация дневно се равняват на два-три часа сън. Това е и най-лесният път към отключването на цялостния капацитет на мозъка ни.

В ситуации като тази, в която се намира светът в момента, когато възприемаме, че сме под заплаха, частта от мозъка ни, наречена амигдала, започва да стеснява нашия фокус. Тогава нашето мислене следва непродуктивни модели - започваме да отричаме заплахата, имаме по-малък достъп до творческите и аналитичните си умения и т.н. А този ефект определено не ни е от полза.

Нуждаем се от пълния капацитет на мозъка си, за да преценим най-добрите възможни варианти, да измисляме нови неща и креативни начини за справяне със ситуацията, да останем спокойни. И точно тук на помощ идва медитацията.

Снимка 477863

Източник: iStock

Тя успокоява амигдалата, намалява тревожността, позволява ни да мислим по-трезво и творчески, да сме по-концентрирани. Според Стив Джобс, медитацията помага да започнем да виждаш нещата по-ясно, да бъдем в настоящия момент. Умът се забавя и можем да виждаме и мислим много по-мащабно.

Ако искаме да постигнем този ефект, трябва да започнем със сутрешната медитация, препоръчва Harvard Business Review.

Това трябва да е първото нещо, което правим след като станем, а не например да проверяваме имейла си или актуалните новини. Няколко минути медитация ни помагат да се съсредоточим и изхвърлят непотребните мисли, породени от страха. В началото може  да използваме приложение за медитация, за да изградим навик.

Снимка 477860

Източник: iStock

С течение на времето ще видим, че започваме деня си с много по-отворено съзнание и виждаме възможности, които досега не сме забелязвали. Просто когато мислите ни се успокоят, умът ни се отваря. Това се нарича "ум на начинаещ".

Винаги, когато попаднем в стресова ситуация, предстои ни говорене пред хора или важен проект, можем да успокоим съзнанието и да се съсредоточим върху настоящия момент, като спрем за минута, затворим очи и мислим само за дишането си. Първоначално е трудно да не сме разсеяни през тези 60 секунди, но постепенно свикваме да изчистваме ума.

Снимка 477862

Източник: iStock

Тази лесна техника е много подходяща и ако трябва да запомним важна информация, да учим за изпит или просто по време на поредното онлайн обучение. Гарантирано ще научим повече след като укротим мислите си.

Медитацията, облекчаването на хроничните болки и как да го постигнем

Медитацията като естествено обезболяващо

Силата на мисълта

Минута дишане ни помага и когато ни връхлетят съжаления за миналото или притеснения за бъдещето. Защото медитацията ни връща тук и сега, в настоящия момент, където най-важно е да сме спокойни.