Едва ли скоро темата за стреса ще спре да бъде актуална - животът на съвременния човек няма как да съществува без нея. Можем ли обаче да различим стрес от депресия, при положение че споделят редица еднакви симптоми като безсъние, проблеми с храносмилането и концентрацията, както и обичайната липса на настроение?

Снимка 287515

Източник: iStock

Според Lifehacker хроничният стрес, освен общите симптоми, може да доведе и до депресия, когато не се третира. Важно е обаче да знаем, че стресът се случва на фази - преживяваме натоварен период, след което той отминава. Депресията обаче може да продължи с години.

Приятни събития като събиране с приятели, дългоочаквана ваканция или пътешествие могат да ни накарат да забравим стреса и да сме щастливи. Когато сме в депресия, дори подобни приятни преживявания няма да ни помогнат.

Затова лекарите съветват съзнателно да търсим начини за справяне със стреса, преди да е станал хроничен и да прерасне в депресия. Такива могат да са спортът, медитацията, изключване от проблемите или просто елиминиране на източниците на стрес.

Снимка 501725

Източник: iStock

Депресията, от своя страна, е сериозно състояние, което има нужда най-малкото от терапия, ако не и от медикаментозно лечение. Когато имаме съмнение за такава, трябва да потърсим специализирана помощ възможно най-скоро.