Често сънят не е сред основните ни приоритети - 24 часа все не ни стигат за всички задачи и забавления. Но когато хроничното недоспиване стане наш проблем, всичко друго остава на заден план. Просто защото нямаме сила за него.

Ето какво друго причинява на тялото и ума недостатъчното количество сън, когато се превърне в ежедневие.

Мозъкът

Той не може да функционира правилно, ако не сме си отпочинали добре през нощта. Недостатъчният сън води до намален приток на кръв към мозъка. А това оказва негативен ефект върху неговата дейност.

Нарушен е мисловният процес, логиката и възможността да решаваме проблеми. Забравяме много повече и не можем да се фокусираме. 

Снимка 466804

Източник: iStock

Сърцето

То също страда, когато не спим достатъчно. Недоспиването оказва дълготраен негативен ефект върху сърдечно-съдовата система, повишава риска от високо кръвно и сърдечни удари. 

Кожата

Сънят играе важна роля в регенерирането на клетките и подобрява възпаления и други кожни проблеми. Неслучайно се казва, че сънят е красота. А когато не си го набавяме в достатъчни количества, изглеждаме уморени и състарени.

Подпухналите очи, торбичките под тях и кожата без блясък са признаци, че сме достатъчно изтощени.

Теглото

Проблемите със съня оказват ефект върху два специални хормона, а оттам и върху теглото ни. Повишава се и рискът от развитието на диабет.

Снимка 466807

Източник: iStock

Емоциите

Когато сме недоспали, сме раздразнителни. Както се казва на жаргон, станали сме със задните си части нагоре. Чувстваме се много по-негативно настроени към всичко, нещо трудно може да ни зарадва. И това е просто поредната нарушена мозъчна функция.

Фронталният лоб, който е отговорен за логичното мислене и останалите нарушения от недоспиване функции, контролира и друга част в мозъка, отговорна за емоции като страх, тревожност, агресия. Затова и тя не функционира правилно.

Ако имаме хронични проблеми със съня, вероятността да развие депресия е десет пъти по-голяма. А когато тя е налице, безсънието отново ни е гарантирано.

Решенията

Често взимаме грешни решения, когато сме недоспали и преуморени. Сънят понижава рисковото поведение. А ако сме шофьори, можем да застрашим не само нашия живот, но и този на останалите, защото когнитивните ни функции са силно засегнати от недоспиването, пише The Healthy.

Снимка 466816

Източник: iStock

Сексът

Умората и недоспиването са пряко свързани с желанието за секс. И са негови основни убийци. Те водят до понижаване на нивата на тестостерон и могат да причинят еректилна дисфункция.

Сънят, буденето посред нощ и какво го предизвиква

Какво ни кара да се будим посред нощ

Грешките, които да избягваме

Имунната система

Проблемите със съня свалят защитните сили на организма и е много по-вероятно да се разболеем. Намалява и ефектът от ваксините. Някои изследвания сочат, че безсънието може да е причина и за повишен риск от развитие на онкологични заболявания.