Проблемите със съня могат да са свързани както с трудно заспиване, така и с невъзможност да си осигурим необходимите часове сън, защото се будим посред нощ.

Да отворим широко очи в малките часове на нощта и да останем така до сутринта ни гарантира, че на следващия ден няма да сме способни да изпълняваме ежедневните си задължения, както обичайно го правим.

Ако това се превърне в навик, може да даде отражение и върху здравословното ни състояние. Именно затова трябва да осъзнаем сериозността на проблема и да намерим неговия причинител. Ето няколко възможности защо се будим посред нощ.

Снимка 458322

Източник: iStock

Температура

Ако градусите в спалнята не са правилните, това оказва влияние на качеството на съня. Добре е в стаята, в която спим, да е по-хладно, отколкото ни се иска, за да намалим вероятността да се събудим посред нощ, обляни в пот. 

Телесната ни температура се повишава вечер и достига най-ниските си нива, докато спим. Затова е добре в спалнята да не бъде повече от 16-18 градуса. Температури над 24 и под 12 градуса не са никак препоръчителни.

Светлина

Колкото по-тъмно е в спалнята, толкова повече мелатонин се произвежда. Хормонът на съня е водещ фактор за това да заспим лесно, да спим непробудно и да се събудим отпочинали. Ако в стаята е достатъчно тъмно, вероятността да се събудим чак когато тялото ни си е напълно отпочинало, е много по-голяма.

Снимка 458324

Източник: iStock

Стрес

Най-честата причина да не можем да успокоим мозъка си вечер и да заспим. Освен това, тревожните мисли имат способността да нарушават качеството на съня, да влияят на дълбоката му фаза и да увеличават шанса да се събудим точно тогава, когато никак не ни се иска.

Сънна апнея

Това е заболяване, при което дишането се забавя или дори спира, докато спим. така сериозно се редуцира и притока на кислород в тялото. Чест признак за апнея е внезапното събуждане от необходимостта да си поемем дълбоко въздух. Това състояние не бива да се подценява и изисква съответното лечение, пише Daily Mail.

Хранене

Да вечеряме малко преди да си легнем не е никак добра идея. Необходими са поне два часа промеждутък, в който тялото ни да има възможността да обработи консумираната храна. В противен случай сънят ни няма да е пълноценен, а ние ще се чувстваме дискомфортно в собственото си легло.

Смартфоните, тъмният режим и как влияе той на съня ни

Вреден ли е тъмният режим за съня ни

Учените не виждат предимства

Електронни устройства

Употребата им преди сън е най-честата грешка, която допускаме. А трябва да я ограничим поне половин час преди времето си за сън. В спалнята няма място за смартфони, таблети и лаптопи, а тяхната липса можем да запълним с половин час медитация преди лягане.