Колкото и да се борим с желанието за сън, накрая то ни побеждава. А и не е хубаво да го правим, защото без задължителната почивка за тялото и ума просто не можем да функционираме правилно.

Сънят, разтягането вечер и упражненията, с които отпускаме тялото и ума

Лесни упражнения за спокоен сън

Готови за релакс

Всичко знаем, че сънят е жизненоважен. Досега обаче учените не бяха наясно точно коя част от мозъка ни казва, че сме уморени и имаме нужда от него. Според ново проучване, включващо и експеримент с мишки, се установява, че мозъчната кора, отговорна и за най-сложните мозъчни функции, ни помага да проследяваме и нуждата си от сън.

Мозъкът ни използва два механизма, за да ни осигури оптималното количество сън. Единият е биологичният часовник, с който поддържаме 24-часовия си режим. Той координира ритмите на различни органи и ни помага да спим през нощта, и да се събуждаме сутрин.

Снимка 545288

Източник: iStock

Но не той е основният регулатор на съня. Мозъкът използва т.нар. пясъчен часовник, за да следи натрупаното количество сън. Той бавно се изпразва, докато сме будни и се зарежда отново, докато спим. Ето защо можем да останем будни по-дълго, когато е необходимо, и да компенсираме този дефицит на сън по-късно като подремнем или спим по-дълго следващата нощ.

Някои изследователи обаче са на мнение, че мозъкът не измерва времето, което сме прекарали будни, а по-скоро отчита колко усилено работи, докато сме будни, и регулира спрямо това количеството сън, от което се нуждаем. Изследвания доказват например, че отделени части от мозъка могат да изключат за кратко, докато останалите са все още будни.

Този механизъм се нарича локален сън и позволява на клетките да се възстановяват. Ние може да не го забележим, но пък може да повлияе например на концентрацията ни при шофиране, ако сме преуморени.

Снимка 545287

Източник: iStock

Но нашият мозък би бил много неефективен, ако отделните части от него често влизат в локален сън, когато почувстват, че имат нужда. Ето защо се смята, че кората може не само да генерира локален сън, но и да активира основните центрове на съня.

Кортексът е една от най-сложните области на мозъка. Той може постоянно да изменя своите структурни връзки, за да съхранява нови спомени и да премахва старите. Също така консумира голямо количество енергия за обработка на информация.

Докато по принцип всеки неврон може да има механизъм, който му позволява да се изключи, преди да "прегори", кората най-вероятно е областта, която се нуждае най-много от сън и затова ни казва първа кога сме уморени и от колко сън имаме нужда, предава The Conversation.

Стресът, мозъкът, паметта, концентрацията и ползите от него в умерени количества

Изненадващите ефекти от стреса

Ползите, за които рядко говорим

Именно затова някои учени смятат, че в бъдеще ще бъдат разработени начини за въздействие върху кортекса, с които да се манипулира желанието за сън. Подобни са техники с електрически сигнали, които сега се използват само в експериментална среда. Но те със сигурност не са добра идея, защото потискането на желанието за сън води до редица негативни последствия - проблеми с паметта и концентрацията, забавен метаболизъм, отслабена имунна система и други.