Освен ако не сме някое тригодишно дете, което мечтае за близалки и бонбони, сме наясно, че редовното консумиране на вредна храна (известна и на български с английските термини junk food и fast food) е изключително вредно за здравето. Чипс, вафли, бургери и т.н. са не само пълни с празни калории, но могат да доведат и до множество болести. А децата въобще не мислят за това. 

Храненето, гладът за вредни храни и навиците, с които да се преборим с него

Как да спрем да прегрешаваме с храна

Важните правила, които да спазваме

Оказва се обаче, че има един фактор, който не зависи пряко от тях, но в същото време може да повлияе значително избора им на храна.

Децата на родители с алкохолни проблеми са по-склонни да се пристрастят към нездравословна храна, сочи ново проучване на APA PsycNet.

Снимка 583082

Източник: iStock

Според изследователите, майките и бащите, които пият твърде много, увеличават риска децата им да посегнат към бургери, пици, бисквити и сладкиши. В проучването участват 357 мъже и жени в САЩ.

"Хората, които имат в семейството си някой със зависимости, може да се окажат изложени на по-голям риск от развитие на проблемна връзка с полуфабрикатите", обяснява Линдзи Хувър, водещ автор на проучването и аспирант по психология в Университета на Мичиган.

Сред тези храни са пържени пилешки хапки, колбаси, чипс, сладолед, шоколад и газирани напитки, пише Newsweek.

Снимка 583081

Източник: iStock

Хувър обобщава, че преработените храни са с високо съдържание на добавена захар, мазнини и сол. За сметка на много малко протеини и фибри. Те са предназначени да бъдат леснодостъпни и вкусни, но водят към пристрастяване.

Снимка 583083

Източник: iStock

Зависимостта към такъв тип храни засяга приблизително един на всеки пет души. Характерно за поведението на зависимия е загубата на контрол върху приема им, остър глад и невъзможност за ограничава или спиране, въпреки негативните последици. 

Навиците, храните и напитката, които помогнаха на един човек да доживее до 113-годишна възраст

Как да доживеем до 100 и повече години

Да последваме примера на едни дълголетник

Според доклада, публикуван в Psychology of Addictive Behaviors, са необходими интервенции за едновременно намаляване на пристрастяващото хранене и употребата на субстанции.

Проблемът с алкохола в семейството е рисков фактор, който би довел до пристрастяване към вредните храни, но може и да послужи като идентификатор на уязвимите към тази зависимост. Като по този начин се предприемат целенасочени усилия за превенция.