С напредването на възрастта човек прави всичко възможно, за да подобри живота си - по начин, който би го направил по-здрав и щастлив.

Остаряването, стволовите клетки и резултатите от проучване на институт Babraham

Подмладяване на клетките за 13 дни - възможно е

Ново изследване хвърля светлина върху процеса

Точно такъв е бил и стремежът на Франсиско Нунес Оливера. И вероятно заради това испанецът доживява до 113-годишна възраст - преди да почине през 2018 г.

Разбира се, веднага бихме искали да разберем какво точно е правил Франсиско, за да доживее до тази преклонна възраст. От The Local Spain се свързват със семейството на Оливера, за да начуат повече за навиците на възрастния човек, най-вече по отношение на храните и напитките, които е харесвал и консумирал.

На първо място, няма как да се подмине фактът, че явно Франсиско е имал добри гени - и че вероятно се е надявал да предаде тези гени на своите четири деца, девет внука и петнадесет правнука.

Семейството му казва обаче, че диетата му е била от ключово значение за дългия живот. Така например, той често е консумирал madeleines за закуска - леки сладки, приготвени със зехтин, наблягал е на киселото мляко, редовно е обядвал рибна или месна яхния, а деня си е завършвал със зърнени храни и прясно мляко.

Но освен всичко това Оливера е имал и един навик, който не е пропускал. А именно изпиването на чаша червено вино всяка вечер. Което вероятно също е ключов компонент за по-добър и дълъг живот.

Това не е странно, защото според проучване, публикувано в Journal of Epidemiology & Community Health, консумацията на малко количество алкохол в дългосрочен план може да помогне за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания и да удължи живота.

Освен това, въпреки че са нужни още изследвания за потвърждение на теорията, се смята, че приемът на леко вино може да удължи продължителността на живота с до пет години, пише Eat This, Not That.

Друго проучване пък, публикувано в British Journal of Nutrition, предполага, че флавоноидите, които се намират в червеното вино - биоактивни съединения, които помагат на тялото да функционира по-ефективно и го предпазват от токсини и стресови фактори - също са свързани с дълголетието.

Алмихан Сейти, 134-ият й рожден ден и това ли е най-възрастният човек в света

Да отпразнуваш 134-ия си рожден ден

Нов рекорд или объркване в документите

И още нещо съществено - Оливера е прекарал живота си на село. Не се е впускал в излишни спорове, живял е в разбирателство със семейството си и околните, работейки на нивата и в къщата си. И отскачайки понякога до селската кръчма.