Според общоприетите социални норми да се оригваме, е най-малкото невъзпитано. Или то поне не бива да го правим на обществено място. Това, което може и да не знаем обаче, е, че някои хора изобщо не могат да се оригват.

Стомашно здраве, чревно здраве, имунитет и пет признака за проблеми с храносмилателната ни система

5 признака за лошо стомашно здраве

Като главоболие например

А това в действителност представлява проблем. И е състояние, което всъщност е често срещано.

"Много хора дори не знаят, че симптомите, които имат, се дължат на това състояние. По-голямата част от пациентите, които са идвали в моята клиника, са казвали, че са ги имали през целия си живот", споделя д-р Карагама, специалист уши, нос и гърло, който практикува в лондонска болница.

Ретроградната крикофарингеална дисфункция (R-CPD), както е официалното наименование на състоянието, може да причини подуване на корема, както и "бълбукащи шумове" от областта на стомаха. То възниква, когато крикофарингеалният мускул в гърлото не е в състояние да се отпусне, за да позволи на газовете да преминат нагоре.

Снимка 650062

Източник: iStock

По думите на британския лекар това състояние е мъчително за хората, които страдат от него.

"Когато ядат или пият нещо, изпитват болка. Някои пациенти трябва да легнат, за да отпуснат газовете."

Прде BBC д-р Карагама споделя също, че от 2016 г. насам лекува хора с това състояние с инжекции с ботокс, които действат като отпускат крикофарингеалния мускул. Въпреки че това лечение се оказва доста ефективно и животопроменящо за пациентите, засега то е достъпно само като частна услуга, просто защото сред здравните специалисти осведомеността за състоянието е ниска.

Снимка 650063

Източник: iStock

Според британския лекар е необходимо финансиране, за да се предприемат клинични изследвания на състоянието, от което по думите му хората страдат "ненужно".

Това, което скорошно проучване показва обаче, е, че хората, които не могат да се оригват, изпитват не само физическа болка и дискомфорт, но и притеснение, тревожност и дори депресия. Учените от тексаския университет, които са провели изследването, изтъкват, че са необходими повече научна работа и повече информираност относно състоянието R-CPD.

Закуска, корем, стомах и кои са най-добрите храни срещу подуване

Какво да закусим, ако се събудим подути

Гладуването не е начинът да се върнем в ритъм

Според тях е наложително да се проучи "тежестта, която този синдром оказва върху ежедневния живот на пациента, включително неговите психични и социални последици", тъй като може да повлияе негативно на качеството на живот.