Италианците определено са сред най-големите любители на кафе, но и американците не им отстъпват. Във веригата Starbucks например се предлагат все повече разновидности от кофеиновата напитка, които американците сякаш предпочитат пред традиционното еспресо.

Как да си го приготвим виенско кафе

Кое е най-изтънченото кафе

В Италия имат конкуренция

Освен американото, съществува още един вид кафе, който американците обожават. Това е т. нар. quad shots и както името му подсказва, представлява просто четири стандартни шота еспресо. Най-често шотовете се поръчват в чаша с лед и могат да се комбинират със сметана или подсладител.

Тъй като кафето quad shots обаче обикновено се прави в отделни чаши за шотове и след това се изсипва в голяма чаша с лед, му липсва каймакът, който сме свикнали да виждаме при еспресото. Вкусовите нотки пък зависят от използвани кафени зърна и техническите умения на баристата, който прави шотовете. Приготвено правилно, студеното quad shots е леко сладникаво, без горчивина или киселинност.

Снимка 609264

Източник: iStock

Café au lait и как да си приготвим кафето, което пият французите

Как си пият кафето французите

И какво го отличава от останалите кафета

Разбира се, този вид кафе може да се приготви и топло, ако така го предпочитаме. А ако цели четири шота еспресо ни идват в повече, то можем да ги намалим на три например, съветват от Tasting Table.