След като миналата седмица в петък по традиция обърнахме внимание на коктейлите, и по-точно - на най-изтънчения, сега ни се струва редно да направим същото и за друга наша любима напитка - кафето.
Представяме най-изтънченото кафе - виенското. То се прави с шот еспресо, бита сметана и шоколад. Както предполага и името му, за рецептата за това удоволствие в чаша трябва да благодарим на австрийците, които ценят кафето също толкова, колкото и италианците.
Виенското кафе традиционно се сервира във висока стъклена чаша с дръжка. За да си го приготвим по обичайната рецепта, е нужно да сипем шот еспресо, да добавим малко гореща вода, след това сметана и да завършим с шоколадовия топинг. С него ни е позволено да експериментираме, като може да поръсим шоколадови стърготини, какао на прах или пък да сипем шоколадов сироп.
Източник: iStock
Някои вариации на виенското кафе позволяват дори още повече експерименти, в които шоколадът е заместен от портокалови корички или парченца бадем. Хубавото на всички тези предложения е, че така има виенско кафе за всеки вкус и може да се разнообразява.
Американизираните рецепти пък предлагат шоколадът да се смеси с еспресото, но така кафето накрая наподобява повече мока, отколкото виенско.
Виенското кафе често се бърка с espresso con pannа. Общото между двете са съставките еспресо и сметана. Докато еspresso con pannа се прави като добавим малко бита сметана към еспресото, то във виенското кафе сипваме малко гореща вода към шота еспресо и след това добавяме сметаната, която е в по-голямо количество, уточняват от Tasting Table.