Тютюнопушенето безспорно е един от най-вредните навици, които можем да имаме. Хубавото е, че в последните години цигарите не са на мода както преди и вече е по-модерно да не пушиш. Психологическата зависимост, която създават обаче, изисква да имаме силна воля за да им обърнем гръб завинаги. Но тази крачка определено си струва.

Тютюнопушенето, вредните храни и защо се напълнява след отказване на цигарите

Защо напълняваме, щом откажем цигарите

Учените обясняват какво точно се случва

Британският лекар д-р Макс Пенбъртън се включва в кампанията на Националната здравна служба на Острова за стимулиране на отказа от тютюнопушене и разяснява подробно какви промени се случват в тялото ни, когато спрем да пушим. И определено ни звучи като добра мотивация да го направим още днес. Защото подобренията са както чисто физически, така и свързани с психиката ни, която се справя с пристрастяването и започва на чисто.

20 минути след последната цигара кръвното налягане и пулсът ни започват да се връщат към нормалните си нива.

Снимка 636213

Източник: iStock

Два часа по-късно те вече са достигнали оптимални стойности. Периферното кръвообращение се подобрява и не само повече кръв, но и повече кислород започва да достига до крайниците ни. Именно тук настъпва и пиковият момент на никотиновия глад. Ако сме редовни пушачи, надали издържаме толкова време без поредната цигара.

Осем часа по-късно нивата на никотин в тялото ни са намалели с цели 90%, което е наистина окуражаващо да не се отказваме.

12 часа след последната цигара тялото ни започва да се изчиства и от силно токсичния въглероден окис, който се свързва здраво с червените кръвни клетки и намалява количеството кислород, което те могат да пренасят.

Само 24 часа без цигари и рискът да получим инфаркт вече започва да намалява. При пушачите той е с цели 70% по висок в сравнение с хората, които не пушат.

Снимка 636215

Източник: iStock

48 часа са необходими на тялото ни след спиране на тютюнопушенето, за да започне да възстановява клетките, с които усещаме вкус и мирис. Те са едни от потърпевшите от вредния ни навик и след като се откажем него, храната ще ни стане много по-вкусна от преди.

72 часа след последната цигара никотинът от нея е напуснал тялото ни. И тук идва моментът, в който започва много и често да ни се пуши. Затова е много важно да преминем успешно през този период - след това става само по-лесно. Това е така, защото никотиновите рецептори, които ни държат пристрастени, се унищожават от тялото, когато не са необходими.

Четири дни след като сме отказали цигарите може да забележим странна кашлица. Тя е породена от факта, че белите ни дробове започват да се изчистват от всичко, което сме им причинили. В повечето случаи кашлянето продължава седмица-две.

Снимка 636214

Източник: iStock

Пет до осем дни тялото ни продължава да се възстановява. Пристъпите на абстиненция са около три на ден и продължават по около три минути. Те не бива да ни притесняват, защото са знак, че тялото ни се бори успешно със зависимостта, предава Daily Mail.

10 дни след последната цигара пристъпите намаляват до два на ден. А още по-хубавото е, че кръвообращението към венците се нормализира.

Две седмици по-късно повечето хора, отказали цигарите, забелязват подобрение в състоянието на кожата си, както и в дишането си, което ги стимулират да бъдат по-активни и повишава самочувствието.

Четири седмици без цигари и защитните бариери на белите ни дробове са се възстановили в голяма степен, което ги прави по-малко податливи на различни инфекции.

Снимка 636212

Източник: iStock

Три месеца и подобренията продължават. Именно толкова е средната продължителност на живота на червените кръвни клетки е три месеца. Толкова и е необходимо да бъдат подменени всички тези клетки, които са били увредени от въглеродния оксид. Така капацитетът на белите дробове се увеличава с близо 30%.

Девет месеца са необходими за пълно възстановяване на белите дробове и за да могат ресничестите им клетки да функционират пак максимално.

Една година след спиране на тютнопушенето рискът от сърдечно-съдови заболявания е намалял с цели 50%, отколкото ако не се бяхме отказали.

Пет години по-късно пък рискът от инсулт вече е като при човек, който никога не е пушил. Възможността и от развитие на рак на белия дроб, хранопровода, гърлото и устата също значително намалява. След още пет години рискът от рак на белите дробове е наполовина от този при пушачите.

Цигарите, ракът и “магическото” възстановяване на дробовете след отказване

“Магията” в дробовете след спирането на цигарите

Никога не е късно да ги откажем, казват учените

13 години без цигари и възможността за загуба на зъб е същата като при някой, който никога не е пушил. Рискът от сърдечно-съдови заболявания също вече спада на нивата при непушачите.