Дефицитът на ниацин, или витамин В3, е рядкост в развитите страни, тъй като много от продаваните в търговската мрежа храни са обогатени с него. Въпреки това ниацинов дефицит може да възникне в резултат на някои състояния като анорексия, болест на Крон, стомашно-чревни заболявания, както и при употреба на лекарства и алкохол.

Йод, йоден дефицит и признаците, които показват недостига на жизненоважния елемент

Йоден дефицит? Признаците, които подсказват за него

Какво да похапваме, за да го избегнем

Симптомите на ниацинов дефицит бичкновено започват леко, но с влошаване на състоянието човек може да развие пелагра. А заболяването води до диария, дерматит, деменция и, когато не се лекува дълго време, дори до смърт.

Най-често срещаните прояви на пелагра са груба и възпалена кожа (обриви, наподобяващи слънчево изгаряне), зачервяване на езика, стомашно-чревни неразположения като диария или повръщане, намален апетит, депресивно настроение, умора, главоболие, халюцинации, деменция.

Снимка 642062

Източник: iStock

Неприятното е, че в ранния стадий на ниацинов дефицит обичайно няма изявени симптоми. Или дори да има някакви, те могат да останат незабелязани. Като например забавяне на метаболизма и повишена непоносимост към студ.

А нелекуваният ниацинов дефицит, особено ако продължава с години, може да доведе и до летален край. Смъртта обикновено е резултат от силна липса на енергия и спиране на телесните функции.

Снимка 642063

Източник: iStock

За да се избегнат всякакви съмнения, човек може да направи изследване на кръв или урина под лекарски контрол, чрез които да провери нивата на витамина в тялото си и при нужда да започне приема добавки с ниацин. Хубавото е, че след прием на подходяща доза (обикновено около 50-100 mg), подобрението настъпва само в рамките на няколко дни.

Витамин К, признаците на недостиг и храните, които го съдържат

Как да разберем дали имаме недостиг на витамин К

И с кои храни можем да си го набавим

По-леките случаи на ниацинов дефицит могат да бъдат овладяни и чрез набавяне на препоръчителните количества ниацин от храната, които са около 14-16 mg дневно и 18 mg дневно за бременни или кърмещи жени, уточняват от Health.