Ако се интересуваме от това как да по-бързо и ефективно да натрупаме мускули, значи със сигурност знаем, че се нуждаем от достатъчни количества протеин, които са основната им градивна съставка.

Казеин, трупане на мускули и защо се препоръчва консумацията на протеин преди лягане

Как да трупаме мускули, докато спим

С тази напитка преди лягане

Оказва се обаче, че мускулите ни се нуждаят от много повече - в това число и от витамин D. Още древните гърци са го знаели и са препоръчвали на олимпийските състезатели да прекарват колкото се може повече време и да тренират на открито, под слънчевите лъчи.

Приносът на витамин D за здравето на костите е много по-изследван, но участието на слънчевия витамин в здравето на мускулите е също толкова важно. Данните сочат, че той има ключова роля в много дейности на скелетните мускули - включително ранно развитие, натрупване на маса и правилно функциониране.

Снимка 558775

Източник: iStock

Доказателство за това е и наличието на рецептори за витамин D в скелетните мускули. Те са ни важни не само ако сме професионални спортисти, защото са приблизително 35% от общата телесна маса при жените и 42% при мъжете, което го прави важен фактор за цялостния състав на тялото, метаболизма и физическата функция. Достатъчните нива на витамин D са задължителни за здрави мускули, независимо как ги използваме.

Освен прякото си въздействие върху здравето на мускулите, слънчевият витамин подпомага и калциевата хомеостаза. Тя е от решаващо значение за мускулното съкращение т.е. прави ни по-активни физически.

Цялостната мускулна маса в тялото ни се състои от скелетна, сърдечна и гладка мускулатура. Всеки вид се нуждае от достатъчно витамин D на всяка възраст. А поддържането на по-висока мускулна маса е свързано с редица ползи за здравето, сред които и подобряване на метаболизма и забавяне на стареенето. Не едно и две изследвания доказват, че възрастните хора с повече мускулна маса живеят по-дълго.

Снимка 558777

Източник: iStock

Поддържането на здрава мускулна маса може да не е толкова лесно, но добавянето на витамин D към хранителния ни режим е най-лесното и малкото, което можем да направим. Можем да го приемаме и като хранителна добавка, защото голяма част от хората страдат от дефицит, разчитайки на набавянето му само от храната и слънцето.

А това от колко количество от витамина се нуждаят нашите мускули зависи от редица аспекти на телесния състав - като процента на мазнини, кости и мускули. Количеството телесна мазнина например е ключов аспект на телесния състав. А учените установяват, че колкото повече е то, толкова по-ниски са нивата на витамин D в организма.

Витамин D, полезните мазнини и храните, с които да си го набавяме и абсорбираме

Как трябва да приемаме витамин D

В компанията на кои храни

Те смятат, че това се дължи на факта, че мастната тъкан има свойството да съхранява мастноразтворими съединения като витамин D, което прави по-малко от това основно хранително вещество достъпно за циркулация и използване от останалите клетки, тъкани и органи в нашето тяло, предава MindBodyGreen.