Мултивитамините са най-лесният начин да дадем на тялото си разнообразието от полезни вещества, от които има нужда. Те ни помагат за по-добър имунитет, по-добро общо състояние и настроение. А сега учените откриха още една важна полза от тях.

8 симптома, които показват, че на тялото ни му липсват витамини

8 симптома, които показват, че на тялото ни му липсват витамини

И кои точно

С изследване, проведено с повече от 3500 души на 60-годишна възраст, се установява, че ежедневният прием на добавки с витамини и минерали подобрява паметта за период от три години.

По време на проучването участниците правят когнитивни тестове и още на първата година се забелязва значително подобрение, особено в паметта им, в сравнение с тези, които не приемат добавки.

Снимка 619817

Източник: iStock

По време на тригодишния период на наблюдение се забелязва задържане на обичайния когнитивен спад с напредване на възрастта. Учените обаче не смеят да говорят за ползи в по-дългосрочен план.

Отбелязват все пак, че подобрението на когнитивните функции е по-забележимо при хора със сърдечно-съдови проблеми, които са с повишен риск от развитие на деменция, предава healthline.

Снимка 619815

Източник: iStock

Тези резултатите не са особена изненада, защото един от факторите, които влияят пряко на дейността на мозъка, е начинът ни на хранене. А той е свързан с приема на витамини и минерали. И когато в него тялото ни изпитва недостиг, той се усеща при извършването на всички дейности.

Памет, деменция и шестте здравословни навика, които ще намалят риска да я развием

6 начина да предотвратим деменцията

Доказани от мащабно проучване

Разбира се, мултивитамините не могат да ни осигурят това качество и количество макронутриенти, което се съдържа в една богата и пълноценна диета, но пък са лесен и много по-евтин начин да запълним до известна степен дефицитите в организма. Затова може да се гледа на тях като достъпна превенция на нарушенията в паметта, съпътстващи остаряването.