Витамин К може и да не е сред най-популярните витамини, но за да сме здрави, ни е необходим също толкова, колкото и всички останали.

Какво да знаем за витамин К

Какво да знаем за витамин К

Изключително важен елемент, за който рядко говорим

За витамин К се знае, че е мастноразтворим и е важен за коагулацията (кръвосъсирване), костния метаболизъм и сърдечно-съдовото здраве. Основните му форми са К1 (филохинон) и К2 (менахинон). Докато К1 можем да открием в листните зеленчуци, то К2 има във ферментирали храни и се произвежда в човешките черва.

Един от признаците, че на организма ни му липсва витамин К, е прекомерното кървене. Когато се порежем например, нормално е кървенето да е незначително. Притеснително обаче става, когато забележим, че то не спира по-продължително време. По-обилното менструално кървене при жените също може да бъде сигнал за липса на витамин К.

Снимка 601418

Източник: iStock

Сред другите признаци е и отслабването на костите. Въпреки че то е по-трудно забележимо в сравнение със съсирването на кръвта, можем да го познаем по няколко издайнически знаци. Това са например лоша стойка, болки в гърба и/или врата, както и по-лесното получаване на фрактури.

В случай че при себе си разпознаем някой от тези признаци, можем да си помогнем и сами, като си набавим витамин К чрез храната. Всъщност най-добрият хранителен източник на витамин К е т. нар. натто. То е традиционна японска храна, приготвена от ферментирали соеви зърна, която често се яде за закуска. В случай че обаче е трудно достъпна за нас, можем спокойно да ядем малко повече листни зеленчуци като спанак, зеле, маруля и кейл. "Те са едни от храните с най-високо съдържание на витамин К", споделят диетолозите.

Снимка 601425

Източник: iStock

Те съветват и още нещо. За по-доброто усвояване е добре да ги съчетаваме със здравословна мазнина, каквато са например зехтинът и маслото от авокадо. Все пак, както споменахме и по-горе, витамин К е мастноразтворим витамин, което означава, че се усвоява най-добре с храни, съдържащи мазнини.

Витамин К, здравето на сърцето и какво трябва да знаем за него

Колко важен е витамин К за сърцето

И как да си го набавяме

Киселото зеле също е добър източник на витамин К. Освен това то има и пробиотични ползи за организма ни. С него обаче трябва да се внимава - добре е да не прекаляваме с консумацията му, заради съдържанието на натрий в него, пише Well and Good.