Живеем в свят на огромно разнообразие и с една разходка до магазина или няколко клика в интернет можем да си набавим всичко, за което се сетим. А храната е основна необходимост, за която харчим и най-много средства.
Но не бива да приемаме всичко, което днес си осигуряваме лесно, като даденост. Защото климатичните промени, а и други процеси, които протичат по света, може да доведат до там, че едни от любимите ни храни да се превърнат в дефицитни стоки. Ето кои са застрашените от този сценарий.
Бадеми
В последно време бадемовото мляко стана голям хит и това доведе до по-голямо търсене на тези ядки. Най-голям е броят на насажденията на територията на САЩ, но въпросът с устойчивостта на производството е все по-спорен.
Източник: iStock
За него са необходими хиляди пчели, а, както знаем, техният брой драстично намалява в последните години. Отглеждането на бадеми е свързано и с използването на пестициди, които също водят до смъртта на насекомите. И така се получава омагьосан кръг, който може да доведе до намаляване на продукцията и недостиг.
Боровинки
Тук проблемът отново е свързан с употребата на пестициди и изчезването на пчелите. Когато няма кой да опрашва растенията, те просто не раждат плодове и това може да се окаже пагубно.
Броколи
Да, и тяхната реколта е пряко свързана с броя медоносни пчели. А манията по здравословното хранене от последните години прави задоволяването на пазарните нужди все по-трудно.
Мед
И тук причината е пределно ясна - няма пчели, няма мед.
Източник: iStock
Кафе
Не искаме да си представяме какво бихме правили без него, но е факт, че климатичните промени оказват все по-негативен ефект върху плантациите, алармират от The Climate Institute of Australia.
Според тях ако количеството парникови газове в атмосферата не се регулира, териториите, подходящи за отглеждане на кафе в световен мащаб, може да намалеят с до 50% до 2050 г. А диворастящото кафе може съвсем да изчезне до 2080 г.
Сьомга
Повишаването на киселинността на водата в океаните застрашава популациите на тази риба. Колкото повече въглероден диоксид поглъщат океаните, толкова нивото на Ph намалява и те стават по-кисели. Това засяга пряко морските обитатели с черупки, които пък са основна храна за тези риби.
Източник: iStock
Нахут
Интересът към него също нарасна в пъти в последните години. А междувременно Индия, която е най-големият производител на нахут, е силно засегната от непрекъснато покачващите се температури, както и от суша, които застрашават реколтата.
В световен мащаб производството на нахут е спаднало с около 40-50%, а в резултат на това учени работят по създаването на модифицирана, устойчива на суша култура.
Портокали
През последното десетилетие в САЩ има цели 72% спад на реколтата от портокали. Той е свързан с т.нар. болест на озеленяването на цитрусовите плодове, която е пагубна за дърветата и се среща и в други страни, производители на цитрусите - Бутан, Бразилия, Китай и т.н.
Източник: pixabay.com
Паста
Реколтата от пшеница също е пряко засегната от климатичните промени. Зърнената култура обича по-ниски температури и нито много обилни, нито много оскъдни валежи.
Тофу
Този вегетариански и веган заместител на сиренето също не е пощаден от климатичните промени. Основната суровина за него е соята, при която също се забелязва намаляване на реколтата през последното десетилетие, а прогнозите си добивът в САЩ да намалее с до 40%.
Ориз
Любима храна не само за китайците, ори него проблемът е с повишаването на нивата на водите в големите речни делти, където се отглежда културата. А ако добивът на ориз намалее значително, това ще доведе до сериозен недостиг на храна в световен мащаб, предава Love Food.
Източник: iStock
Шоколад
Отдавна се говори за застрашеното производство на какао и проблемът продължава да е все така актуален. Гана и Кот д'Ивоар са два от най-големите производители на какао. Прогнозите за повишаване на средногодишните температури с над два градуса там се смята, че ще доведе до намаляване на производството с до 50%.
Банани
Те също са сред любимите и най-консумирани плодове по света, но има една основна заплаха пред отглеждането им. Бананът Кавендиш, най-често отглежданият вид, може да бъде унищожен от щам на гъбата Fusarium, който предизвиква т.нар. "панамска болест", пагубна за растенията.
Spotlight
на 21.11.2021 в 19:10:34 #1Че то какво остана!?