В съвременния свят добрата умствена кондиция е ключов фактор в ежедневието, но и при много видове професии, дори извън креативната сфера. Ето защо е важно да се грижим едновременно и за физическото, и за умственото си здраве.

Мазните риби, замърсяването на въздуха и как консумацията им предпазва мозъка

Рибите, които поддържат мозъка здрав и млад

От какво ни защитават мастните киселини

Определени вещества, които се съдържат естествено в някои видове храни, могат да ни помогнат да стимулираме редица мозъчни функции - от паметта до настроението ни. Stars insider подсказва кои точно са тези храни.

Теанин

Снимка 504754

Източник: iStock

Тази аминокиселина се намира в изобилие в зеления чай. Има успокояващи свойства и е чудесна добавка за хора, които страдат от тревожност или от дефицит на вниманието.

Какао

Снимка 504758

Източник: iStock

Чистото какао е силен антиоксидант и подобрява оросяването на мозъка. Добре е, че от него се прави какво - шоколад.

Женшен

Снимка 504748

Източник: iStock

Заедно с многобройните ползи за здравето, това растение върши чудесна работа за паметта и намаляване на умората.

Уридин

Снимка 504752

Източник: iStock

В бирата има големи запаси уридин, който подобрява мозъчната дейност. Проучванията сочат, че той може да бъде и ефективно средство за лечение на депресия. Естествено, само в умерени количества.

Холин

Снимка 504756

Източник: iStock

Високи концентрации на тази молекула могат да бъдат намерени в яйцата, особено в жълтъците. Известно е, че холинът стимулира умствените възможности при хората.

Рибено масло

Снимка 504751

Източник: iStock

Омега-3 мастни киселини са сред най-полезните вещества в природата. Освен всички ползи за здравето, те намаляват и симптомите на депресия и тревожност.

Креатин

Снимка 504755

Източник: iStock

Оказва се, че тази популярна сред спортистите добавка има и свойството да подобрява когнитивните ни функции и да подсилва краткосрочната памет. Месото е основен естествен източник на креатин.

Куркумин

Снимка 504750

Източник: iStock

Куркуминът, който се съдържа в куркумата, разбира се, има мощни противовъзпалителни свойства и освен това намалява симптомите на депресия и тревожност.

Антоцианини

Снимка 504765

Източник: iStock

Боровинките съдържат антоцианини. Тези мощни антиоксиданти подобряват способността за учене и запаметяване. Също така консумирането на плода може да предотвратява увреждането на ДНК и когнитивните проблеми.